Οι χώρες της G7 συμφώνησαν σε μείωση παραγωγής του πλαστικού

Η G7 αναγνωρίζει για πρώτη φορά ότι το επίπεδο της μόλυνσης από το πλαστικό είναι αβάσταχτο και ότι η αύξησή του είναι ανησυχητική“, δήλωσε η γαλλική αντιπροσωπεία σε σημείωση στο περιθώριο της διήμερης αυτής συνόδου στο Τορίνο, στη βορειοδυτική Ιταλία.

Απέναντι στη διαπίστωση αυτή, η “G7 δεσμεύεται να μειώσει την παγκόσμια παραγωγή των πρωτογενών πολυμερών προκειμένου να θέσει τέλος στη ρύπανση από το πλαστικό το 2040“.

Η ομάδα των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών, η οποία περιλαμβάνει την Ιταλία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα θεσπίσει “μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα που θα επιτρέπουν την επίτευξη” αυτού του στόχου, σύμφωνα με τη σημείωση αυτή, χωρίς να διευκρινίζεται ποια θα είναι τα μέτρα αυτά.

Το τελικό ανακοινωθέν της G7 θα ανακοινωθεί την Τρίτη, στο τέλος της υπουργικής συνόδου.

Τα πλαστικά απορρίμματα συνιστούν μείζονα πρόκληση η οποία διατρέχει τις τρεις μεγάλες κρίσεις στον πλανήτη: την κλιματική αλλαγή, την απώλεια της βιοποικιλότητας και τη μόλυνση, εκτίμησε ο Γάλλος υπουργός Περιβάλλοντος Κριστόφ Μπεσί.

Η διασπορά των πλαστικών σε όλα τα περιβάλλοντα είναι ένα φαινόμενο σχετικά πρόσφατο στην ιστορία του ανθρώπου, αλλά μοιάζει ήδη να διαφεύγει από κάθε έλεγχο“, υπογράμμισε ο ίδιος.

Αυτή η G7 πραγματοποιείται την ώρα που διαπραγματεύσεις μεταξύ 175 χωρών είναι σε εξέλιξη στον Καναδά, ενόψει μιας διεθνούς συνθήκης για τη μείωση της μόλυνσης από το πλαστικό. Οι διαπραγματεύσεις αυτές άρχισαν την Τρίτη και αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα.

Παρά το γεγονός ότι οι διαφορετικές πλευρές συμφωνούν στην ανάγκη σύναψης μιας συνθήκης, στο βάθος έχουν αποκλίνουσες θέσεις.

Ορισμένες χώρες και περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν την ισχυρή μείωση της παραγωγής πλαστικού, έως το 2040.

Όμως χώρες παραγωγοί πετρελαίου και τα λόμπι της βιομηχανίας, συνηγορούν περισσότερο υπέρ της ανακύκλωσης.

Εν τω μεταξύ, η ρύπανση από το πλαστικό δεν σταματά να αυξάνεται. Θα μπορούσε να τριπλασιαστεί έως το 2060 εάν δεν γίνει τίποτα. Ωστόσο, μόνο το 9% των πλαστικών ανακυκλώνεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης...

Κρησφύγετο Ρώσων κατασκόπων αποκαλύφθηκε στην Χαλκιδική από τον θάνατο ενός Τσέχου

TweetΚρησφύγετο Ρώσων κατασκόπων στην Χαλκιδική, αποκάλυψε ο θάνατος ενός Τσέχου, υπηκόου ρωσικής καταγωγής, πριν από …

Το Belem μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα και περνάει από την Γέφυρα Ρίου -Αντιρρίου (video)

TweetΜε το εντυπωσιακό τρικάταρτο ιστιοφόρο Belem, ξεκίνησε η Ολυμπιακή Φλόγα το ταξίδι της, με προορισμό …

e-Καταναλωτής: Σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα

TweetΗ αναβαθμισμένη νέα πλατφόρμα e-Καταναλωτής είναι από σήμερα διαθέσιμη σε όλους τους καταναλωτές, χρήστες του …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *