Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

Σε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   Γ. Κατσαρό παρουσία και του Γενικού Διευθυντή της ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε.Ε.Μ.Σ, κ. Πασσά, ως προς τα   ζητήματα που αφορούν στα σχολεία της περιοχής   και κυρίως τη  δυναμική αύξησης την οποία παρουσιάζουν οι μαθητές, αλλά και οι προκλήσεις και ιδιαίτερες δυσκολίες της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό δόθηκαν οι εξής απαντήσεις:

Α. Παροχή επιμισθίου για 5ετία: Το Υπουργείο είναι καταρχήν θετικό προς το αίτημα, τονίστηκε ωστόσο πως απαιτείται να καταβληθούν προσπάθειες με το συναρμόδιο Υπουργείο λόγω πρόσθετου δημοσιονομικού κόστους.

Β. Αλλαγή του πλαισίου των αποσπάσεων με άρση του περιορισμού νέας απόσπασης: Αφού διαπιστώθηκε πως πράγματι το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών για απόσπαση είναι -σε ορισμένες περιπτώσεις- εξαιρετικά περιορισμένο, δόθηκε καταρχάς η διαβεβαίωση πως οι νέες αποσπάσεις θα ολοκληρωθούν φέτος πολύ νωρίτερα. Αν και η έγκαιρη ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ήδη διαδικασιών δεν καταφέρει να δώσει απαντήσεις στο πρόβλημα, η πολιτική ηγεσία είναι διατεθειμένη να εξετάσει λύσεις στην κατεύθυνση των προτάσεων της ΕΛΜΕ.

Γ. Λειτουργία Υπηρεσιακού Συμβουλίου: Η επαναφορά των Υπηρεσιακών Συμβουλίων θεωρείται από το Υπουργείο μη αναγκαία, εφόσον ο αριθμός των αποσπασμένων είναι μικρός (σε σύγκριση με την περίοδο πριν το 2010), οπότε η απάντηση ήταν αρνητική.

Δ. Ρύθμιση για τη Διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας: Έγινε κατανοητό το ζήτημα της ανάγκης καθορισμού των αναγκών βάσει επιπέδου γλωσσομάθειας και όχι βάση κριτηρίων αυστηρώς ηλικιακών. Υπήρξε διαβεβαίωση για σύσταση προς τους συντονιστές, ώστε να λαμβάνεται υπόψη και το επίπεδο της γλωσσομάθειας των μαθητών κατά τις τοποθετήσεις.

Ε. Αποζημίωση των εισιτηρίων οριστικής μετάβασης και επιστροφής: Το Υπουργείο διαβεβαίωσε πως προβλέπεται η δυνατότητα αποζημίωσης μιας αποσκευής, εφόσον αυτή συμπεριλαμβάνεται στο εισιτήριο οικονομικής θέσης.

Στ. Ζητήματα αδειών: Από πλευράς Υπουργείου υπήρξε η διαβεβαίωση πως θα εξεταστεί το αίτημα της μη μετάφρασης όσων αδειών χορηγούνται από τους Συντονιστές Εκπαίδευσης και παραμένουν στα αρχεία των Συντονιστικών Γραφείων. Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της μη καταβολής του επιμισθίου σε περίπτωση που ο/η εκπαιδευτικός υπερβαίνει το όριο των δύο μηνών αναρρωτικής άδειας στο σύνολο των τεσσάρων ετών της απόσπασης, θα εξεταστεί από το Υπουργείο η πρόταση για αύξηση του ορίου. Στο αίτημα για χορήγηση στους εκπαιδευτικούς που λαμβάνουν επιμίσθιο όσες άδειες προβλέπονται και για τους εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα δεν υπήρξε απάντηση.

Ζ. Τονίστηκε η ανάγκη από πλευράς ΕΛΜΕ της δημιουργίας τάξεων ένταξης και παράλληλη στήριξη για μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, ενώ υπογραμμίστηκε η σημασία της ενισχυτικής διδασκαλίας στα φιλολογικά για όσους μαθητές έρχονται από γερμανικά σχολεία και στα γερμανικά για τους μαθητές που προέρχονται από σχολεία της Ελλάδας. Στο ίδιο πλαίσιο έγινε αναφορά για την ανάγκη παρουσίας ψυχολόγων και σχολικών νοσηλευτών.

Η. Έγινε αναφορά στην έλλειψη εξειδικευμένου και προσαρμοσμένου στις ανάγκες των μαθητών της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη Γερμανία αναλυτικού προγράμματος στο μάθημα των Γερμανικών και την ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου προγράμματος που θα καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών των σχολείων μας.
Η συνάντηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ,  ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική, καθώς δόθηκε η δυνατότητα να γίνει μια συζήτηση σε βάθος και να αναδειχθούν οι θέσεις της Ένωσης , καθώς και το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης...

Το Belem μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα και περνάει από την Γέφυρα Ρίου -Αντιρρίου (video)

TweetΜε το εντυπωσιακό τρικάταρτο ιστιοφόρο Belem, ξεκίνησε η Ολυμπιακή Φλόγα το ταξίδι της, με προορισμό …

e-Καταναλωτής: Σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα

TweetΗ αναβαθμισμένη νέα πλατφόρμα e-Καταναλωτής είναι από σήμερα διαθέσιμη σε όλους τους καταναλωτές, χρήστες του …

Τι είναι η “θεωρία των 9 λεπτών” που βοηθάει τις μητέρες να μην έχουν τύψεις στην καθημερινότητά τους

TweetΗ ποιότητα υπερτερεί της ποσότητας και στο μεγάλωμα των παιδιών, σύμφωνα με τη θεωρία των …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *