Οι «απαγορευμένες» συσκευές που έγιναν απαραίτητες

Γράφει ο Αθανάσιος Κατσίμπελης για το greekteachers.gr

Η ανάγκη της χρήσης της σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στην εκπαιδευτική διαδικασία, λόγω του ιού covid-19 και της απαγόρευσης λειτουργίας των σχολείων, «απενοχοποίησε» το απαγορευμένο για τους μαθητές «έξυπνο» τηλέφωνο, καθώς και τη χρήση τάμπλετ και υπολογιστή για τις ανάγκες της διδασκαλίας παρέχοντας, ταυτόχρονα, την ευκαιρία να χρησιμοποιηθεί το διαδικτυακό παιχνίδι με σκοπό όχι μόνο τη διασκέδαση, αλλά κυρίως τη μάθηση.

Τον Μάρτιο του 2020 το πρώτο κύμα της Πανδημίας του covid19 οδήγησε την ελληνική κυβέρνηση στην απόφαση απαγόρευσης της λειτουργίας των σχολείων και στην ανάγκη λειτουργίας τους εξ αποστάσεως. Το ίδιο συνέβη και σε άλλες χώρες της Ε.Ε και επηρέασε ιδιαίτερα τη λειτουργία των Δημοτικών Σχολείων και γενικά τα μικρότερα παιδιά.

Κανένας δεν ήταν προετοιμασμένος για μια τέτοια κατάσταση. Οι εκπαιδευτικοί δεν ήταν επιμορφωμένοι και προετοιμασμένοι για μια τέτοια συνθήκη διδασκαλίας “χωρίς σχολείο”.

Η Πολιτεία δεν διέθετε τις απαραίτητες υποδομές για να λειτουργήσει αμέσως ένα αξιόπιστο σύστημα τηλεκπαίδευσης και οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές δεν είχαν ούτε τα απαραίτητα τεχνολογικά μέσα, ούτε τη σχετική τεχνογνωσία και κατάρτιση.

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο δεν μπορούσε να “σηκώσει” το πλήθος των μαθητών και εκπαιδευτικών που έσπευσαν να εγγραφούν ώστε να μπορούν να συμμετέχουν αρχικά στις σχετικές πλατφόρμες της ασύγχρονης εκπαίδευσης (e-me και e-class).

Στη συνέχεια το Υπουργείο Παιδείας αναβάθμισε τάχιστα τις υποδομές του και εξασφάλισε και την σύγχρονη τηλεκπαίδευση με τη χρήση της πλατφόρμας Webex της Cisco. Η χρήση της πλατφόρμας ήταν προαιρετική τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές.

Ακόμα κι όταν οργανωνόταν η τηλεκπαίδευση σωστά από τους εκπαιδευτικούς και υπήρχαν τα μέσα από την πλευρά των μαθητών να συμμετέχουν η μη υποχρεωτικότητα της συμμετοχής οδηγούσε στην αποχή των μαθητών από τη διαδικασία με αποτέλεσμα πολλές φορές οι τηλετάξεις να μένουν άδειες λόγω έλλειψης κινήτρων από τους μαθητές.

Στα Δημοτικά Σχολεία αμέσως προέκυψε η ανάγκη το μάθημα να γίνεται  πιο ελκυστικό με εφαρμογή της παιχνιδοκεντρικής μάθησης (Game-based Learning) καθώς ήταν ανάγκη οι μαθητές να συμμετέχουν στο μη υποχρεωτικό μάθημα και στη συνέχεια να κατανοήσουν εύκολα για ποιο λόγο βρεθήκαμε  σε μια τέτοια κατάσταση  αυστηρής καραντίνας που έκλεισε τα παιδιά στα σπίτια τους και τους απαγόρευσε όχι μόνο να πηγαίνουν σχολείο αλλά και να παίζουν με τους φίλους τους σε δημόσιους χώρους.

Ενώ μέχρι τότε πολλοί εκπαιδευτικοί και γονείς αλλά και η ίδια η Πολιτεία (με την εγκύκλιο Φ.25/103373/Δ1/22-06-2018/ΥΠΠΕΘ «Χρήση Κινητών Τηλεφώνων και Ηλεκτρονικών Συσκευών στις σχολικές μονάδες» η οποία απαγόρευε κινητά και τάμπλετ στα σχολεία), είχαν δαιμονοποιήσει όλες αυτές τις συσκευές, τώρα, τις πρότειναν, οι ίδιοι, στους μαθητές ως εργαλεία αποκατάστασης της επικοινωνίας με τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους η οποία διακόπηκε ξαφνικά λόγω έκτακτης και απρόβλεπτης κατάστασης όπως ήταν η Πανδημία του κορονοϊού.

Οι “απαγορευμένες” αυτές συσκευές  προτείνονταν τώρα σε όλους τους μαθητές και για να παίξουν στο σπίτι καθώς ακόμα και η έξοδος από αυτό ήταν απαγορευμένη και γινόταν μόνο για εξαιρετικούς λόγους με ειδική άδεια και αναφορά στην Πολιτεία (Ειδικό έντυπο ή μήνυμα στο 13033 από το κινητό μας τηλέφωνο).

Μετά την κρίση θα πρέπει να γίνει μια αξιολόγηση της τηλεκπαίδευσης και του τρόπου που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και θα πρέπει να αξιοποιηθούν και όλες αυτές οι συσκευές ώστε να ενταχθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία.

 

Διαβάστε επίσης...

ΔΟΕ : Ζητάμε τη μη αποδοχή της γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. για τα μειωμένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Tweet Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του τύπου, υπάρχει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με …

Προκήρυξη πλήρωσης κενών θέσεων θητείας στα Πρότυπα Σχολεία (Π.Σ.) και τα Πειραματικά Σχολεία (ΠΕΙ.Σ.) κατά το σχολικό έτος 2022-2023

TweetΗ Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) αναρτά την αριθμ 112/ΔΕΠΠΣ/11-7-2022 «Προκήρυξη διαδικασίας κατάταξης …

Παιδεία: Ο «άταφος νεκρός» πλέον όζει

TweetΗ μαθησιακή διαδικασία στα σχολεία υποφέρει και σε μεγάλο αριθμό τους έχει ήδη ακυρωθεί: Η …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *