Νέο σύστημα παραιτήσεων για τους εκπαιδευτικούς

ΤΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Νέο σύστημα παραιτήσεων για τους εκπαιδευτικούς

Αλλαγές στο σύστημα παραιτήσεων των εκπαιδευτικών για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους ή λόγους υγείας κάνει το υπουργείο Παιδείας καθώς όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο, παρατηρήθηκαν πολλά λάθη τόσο στις αιτήσεις που υποβλήθηκαν από τους εκπαιδευτικούς όσο και ελλείψεις στα πιστοποιητικά υπηρεσιακών μεταβολών, αλλά και στα συνοδευτικά δικαιολογητικά των νοσοκομείων.

Στην εγκύκλιο του υπουργείου αναφέρονται τα εξής:

Για τις αιτήσεις παραίτησης των εκπαιδευτικών μετά τη 10η Ιουλίου και κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους που γίνονται αποδεκτές με απόφαση του υπουργού Εθνικής Παιδείας, ύστερα από γνώμη του οικείου Κ.Υ.Σ.Π.Ε./Κ.Υ.Σ.Δ.Ε για εξαιρετικούς λόγους, όπως βαριές και δυσίατες ασθένειες ή για ιδιαίτερα σοβαρούς οικογενειακούς λόγους, θα πρέπει οι λόγοι αυτοί να αποδεικνύονιαι από πιστοποιητικά Υγειονομικής Επιτροπής ή Δημόσιου Νοσοκομείου.

Νέο σύστημα παραιτήσεων για τους εκπαιδευτικούς

Σημειώνεται ότι οι παραιτήσεις για λόγους υγείας δεν έχουν κανένα από τα συνταξιοδοτικά ευεργετήματα της απόλυσης κατά τις διατάξεις του άρθρου 153 του Υπαλληλικού Κώδικα για σωματική ή πνευματική ανικανότητα. Επειδή, κατά τον έλεγχο των τελευταίων αιτήσεων και των απαραίτητων δικαιολογητικών που δεχθήκαμε, προκειμένου να τα διαβιβάσουμε στο ΚΥΣΠΕ/ΚΥΣΔΕ παρατηρήθηκαν πολλά λάθη τόσο στις αιτήσεις που υποβλήθηκαν από τους εκπαιδευτικούς όσο και ελλείψεις στα πιστοποιητικά υπηρεσιακών μεταβολών, αλλά και στα συνοδευτικά δικαιολογητικά των νοσοκομείων, σας παραθέτουμε τις παρακάτω οδηγίες και παρακαλούμε για την τήρησή τους στις επόμενες αιτήσεις παραίτησης:

Δικαιολογητικά
Αίτηση του εκπαιδευτικού την οποία υποβάλλει στη Διεύθυνση που ανήκει οργανικά και διαβιβάζεται με σχετικό έγγραφο από την Ιδια την Διεύθυνση στα αντίστοιχα Τμήματά μας μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και όχι από τον ίδιο τον εκπαιδευτικό. Η αίτηση θα πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύεται από Πιστοποιητικό Οικογενειακής κατάστασης. ΠΡΟΣΟΧΗ: στην αίτηση ο εκπαιδευτικός να ζητά να παραιτηθεί από την Υπηρεσία και όχι να συνταξιοδοτηθεί. Παρακαλούμε να γίνεται σωστός έλεγχος κατά την παραλαβή των αιτήσεων, εκτός από τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματός τους και ως προς τα κωλύματα λύσης της υπαλληλικής τους σχέσης π.χ. υποχρέωση υπηρέτησης/παραμονής έπειτα από χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας, άδειες άνευ αποδοχών, ποινική ή πειθαρχική δίωξη που μπορεί να επισύρει την ποινή οριστικής παύσης κλπ.

2 Υπεύθυνη δήλωση του εκπαιδευτικού, στην οποία θα αναγράφουν:

  • τους επικαλούμενους λόγους,
  • εάν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα βάσει του Ν.3865/2010,
  • το έτος θεμελίωσής τους και αν είχαν ανήλικα τέκνα κατά το έτος θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος,
  • την εξαγορά ή όχι της στρατιωτικής τους θητείας,
  • το έτος έναρξης πρώτης ασφάλισης και
  • αν γνωρίζουν ή όχι για την άμεση καταβολή της σύνταξής τους μετά την παραίτησή τους.

Εφιστούμε ιδιαίτερα την προσοχή στη συμπλήρωση της Υπεύθυνης Δήλωσης λόνω ύπαρξης φαινομένων ανάκλησης παραίτησης εκπαιδευτικών που θεμελιώνουν μεν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, χωρίς όμως να τους καταβάλλετε άμεσα η σύνταξη, επειδή δεν συμπληρώνουν το απαραίτητο όριο ηλικίας νια την καταβολή της.

Στην περίπτωση αίτησης παραίτησης για λόγους υγείας υποβάλλουν δικαιολογητικά μόνο από Δημόσιο Νοσοκομείο. Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (άρθρο 6 του Ν. 3863/2010), Υνειονομικές Επιτροπές (άρθρο 5 του Ν.3865/2010).

Στην περίπτωση αίτησης παραίτησης για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους, αναγράφονται στη σχετική υπεύθυνη δήλωση οι επικαλούμενοι λόγοι και υποβάλλονται δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν τους παραπάνω λόγους.

Η Διεύθυνση που ανήκει οργανικά ο εκπαιδευτικός διαβιβάζει πλήοες πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών. το οποίο θα περιέχει τα εξης: Αριθμό Μητρώου, ημερομηνία γέννησης, ΦΕΚ διορισμού, ορκωμοσία, ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας, ημερομηνία μονιμοποίησης, βαθμολογική/μισθολογική κατάταξη, άδειες άνευ αποδοχών, εκπαιδευτική άδεια με ή χωρίς αποδοχές, ποινές, οποιαδήποτε προϋπηρεοία συμπεριλαμβανομένης και αυτής στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και τον χρόνο έναρξης πρώτης ασφάλισης, συνολικός χρόνος υπηρεσίας μέχρι και την ημέρα υποβολής ιης αίτησης, με τη διευκρίνιση ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις παραίτησης-συνταξιοδότησης και επομένως δεν συντρέχουν οι λόγοι που περιγράφονται στην παρ. 2 του άρθρου 148 του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007 – Φ.Ε.Κ. 26 τ.Α79-2-2007).

Οι διατάξεις αυτές προβλέπουν ότι η παραίτηση θεωρείται ότι δεν έχει υποβληθεί αν κατά την υποβολή της εκκρεμεί ποινική ή πειθαρχική δίωξη για συγκεκριμένα παραπτώματα ή αν η δίωξη αυτή ασκηθεί μέσα σε δύο (2) μήνες από την υποβολή της αίτησης παραίτησης και πριν από την αποδοχή της.

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

doe.gr

Διαβάστε επίσης...

Κρησφύγετο Ρώσων κατασκόπων αποκαλύφθηκε στην Χαλκιδική από τον θάνατο ενός Τσέχου

TweetΚρησφύγετο Ρώσων κατασκόπων στην Χαλκιδική, αποκάλυψε ο θάνατος ενός Τσέχου, υπηκόου ρωσικής καταγωγής, πριν από …

Το Belem μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα και περνάει από την Γέφυρα Ρίου -Αντιρρίου (video)

TweetΜε το εντυπωσιακό τρικάταρτο ιστιοφόρο Belem, ξεκίνησε η Ολυμπιακή Φλόγα το ταξίδι της, με προορισμό …

e-Καταναλωτής: Σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα

TweetΗ αναβαθμισμένη νέα πλατφόρμα e-Καταναλωτής είναι από σήμερα διαθέσιμη σε όλους τους καταναλωτές, χρήστες του …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *