Νέα έρευνα για τον τάφο της διασημότερης βασίλισσας της αρχαίας Αιγύπτου

Ομάδα Βρετανών και Αιγυπτίων αρχαιολόγων, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων Mamdouh Damati εκτιμά ότι η Νεφερτίτη θα μπορούσε να έχει ταφεί σε έναν μυστικό θάλαμο στον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών, ένα διάσημο αξιοθέατο στο Κάιρο που αποτέλεσε αντικείμενο σχολαστικής σάρωσης από ειδικό ραντάρ τις προηγούμενες ημέρες.

Προηγήθηκαν έρευνες με ραντάρ, οι οποίες αποκάλυψαν ότι πίσω από τους τοίχους του τάφου του Τουταγχαμών υπάρχουν οργανικά υλικά, αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος αν αποτελούν κοιλότητες δημιουργημένες από τη Φύση ή από ανθρώπινο χέρι.

Αν αποδειχθεί ότι οι κοιλότητες είναι κατασκευασμένες από άνθρωπο, το εύρημα είναι σύμφωνο με μια θεωρία του Βρετανού αιγυπτιολόγου Νίκολας Ριβς, σύμφωνα με την οποία η μονάρχης, σύζυγος του Φαραώ Ακενατόν -που το αρχικό του όνομα ήταν Αμενόφης Δ΄ και το άλλαξε προς τιμήν της λατρείας του Θεού Ατόν-, η οποία γεννήθηκε γύρω στο 1370 π.Χ. και πέθανε σε ηλικία περίπου 40 ετών, τάφηκε σε έναν από τους πίσω θαλάμους του Τουταγχαμών. Για να αποδειχθεί η θεωρία, μπορεί να χρειαστεί να γκρεμιστούν ορισμένοι από τους τοίχους του τάφου.

Η Νεφερτίτη και ο σύζυγός της ήταν γνωστοί για το ότι εισήγαγαν τον μονοθεϊσμό στην αιγυπτιακή θρησκεία. Πίστευαν μόνο στον θεό Ατόν (Άθωνα).

Το όνομά της σημαίνει «έφτασε η όμορφη» και οι επιστήμονες πιστεύουν πως καταγόταν από τη Μεσοποταμία. Έγινε ευρύτερα γνωστή εξαιτίας της προτομής -που βρίσκεται τώρα στο Neues Museum του Βερολίνου- η οποία είναι ένα από τα έργα τέχνης της αρχαίας Αιγύπτου με τα περισσότερα αντίγραφα. Ο ξαφνικός θάνατός της σε νεαρή ηλικία παραμένει άλυτο μυστήριο.

naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *