Μητροπολίτης Άνθιμος για κορωνοϊό: Φόβος ακόμη και για το τέλος του κόσμου

Στον φετινό εορτασμό του Πάσχα λόγω του κορωνοϊού αναφέρεται μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος στην εγκύκλιό του που θα διαβαστεί το βράδυ της Ανάστασης στους Ιερούς Ναούς.

Οπως αναφέρει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, η λαμπρότητα του φετινού εορτασμού δοκιμάζεται ένεκα της πανδημίας.

Επίσης σημειώνει πως οι συνέπειες της δημιούργησαν απύθμενο φόβο ακόμη και για το τέλος του κόσμου.

Παράλληλα, στέκεται και στους συνανθρώπους μας που τις μέρες αυτές δίνουν μεγάλο αγώνα στα νοσοκομεία αλλά και στην ασφάλεια και στην καθαριότητα.

Η εγκύκλιος

Έκκληση στους πιστούς να μην πιέζουν τους ιερείς για να μεταλάβουν

Εν τω μεταξύ στα συναισθήματα με τα οποία βιώνουν οι πιστοί και ο κλήρος, τον ιδιότυπο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, φετινό εορτασμό του Πάσχα, αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης, κ. Άνθιμος, μετά το πέρας της χθεσινής Ακολουθίας του Νυμφίου, που τελέστηκε στον μητροπολιτικό ναό, του Αγ. Νικολάου.

Ειδικότερα, μετά την εσπερινή λειτουργία της Μ. Τρίτης, που μεταδόθηκε ζωντανά από τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως είπε μεταξύ άλλων:

«Ας υπάρχει αυτή η απόσταση φέτος και ας πονάμε κι εμείς εδώ στους ναούς, που ευλογούμε τα άδεια καθίσματα, αλλά στο καθένα από αυτά βλέπουμε το δικό σας πρόσωπο και ευχόμαστε η ευλογία του Θεού, να έρχεται στα σπίτια σας και να πλημμυρίζει τις καρδιές σας.

»Τις καρδιές όλων που αυτή τη στιγμή μπορεί να είστε στα σπίτια σας, αλλά με την ψυχή και τη σκέψη στην καρδιά σας, είστε εδώ μέσα, μπροστά στην εικόνα του Νυμφίου Χριστού».

Ο κ. Άνθιμος επανέλαβε ότι το κλείσιμο των ναών έγινε για να μη ζήσουμε στην πατρίδα μας, αυτές τις εκατόμβες των θυμάτων που βλέπουμε σε άλλες χώρες, παροτρύνοντας «να προσευχηθούμε από το σπίτι μας και να λαχταρήσουμε το Χριστό να’ ρθει μέσα στο σπίτι του καθενός μας».

Απεύθυνε έκκληση στους πιστούς να μην πιέζουν τους ιερείς για να λάβουν τη Θεία Κοινωνία.

«Δέχομαι πολλά αιτήματα ιερέων μας, που τους πιέζετε κρυφά να’ ρθουν και να σας κοινωνήσουν, ή να ρθείτε εσείς κρυφά στους ναούς να κοινωνήσετε.

»Είναι πολύ δύσκολο για έναν ιερέα να χωρίσει τους ενορίτες τους και να πει “Εσείς είστε γνωστοί μου, είστε φίλοι μου, είστε παρέα μ’ εμένα, άρα ελάτε”.

»Ο Χριστός είναι για όλους και ο ιερέας δεν έχει δικαίωμα να κάνει τέτοια διαλογή κατά τη δική του άποψη…

»Όταν περάσει το κακό, όλοι μας, όσοι νηστέψαμε, όσοι κουραστήκαμε, όσοι ψυχικά αισθανθήκαμε αυτή την έλλειψη τη Μεγάλη Σαρακοστή, θα ‘ρθουμε χωρίς νηστεία, να κοινωνήσουμε.

»Κάθε φορά που ο Χριστιανός κοινωνάει, είναι Πάσχα για κείνον και την ψυχή του».

Τέλος, ο κ. Άνθιμος κάλεσε τους πιστούς, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου: «Δώδεκα παρά τέταρτο θα βγούμε όλοι στα μπαλκόνια.

»Θα ακούσουμε το Χριστός Ανέστη κρατώντας τα κεριά στα χέρια μας, θα ψάλουμε το Χριστός Ανέστη και στη συνέχεια, αφού γεμίσει η ψυχή μας με το μήνυμα και το άγγελμα της Αναστάσεως, ενώ οι καμπάνες όλων των εκκλησιών, θα χτυπούν χαρμόσυνα, θα μπούμε μέσα στα σπίτια μας.

»Εκεί θα τελειώσουμε τη νηστεία, θα κάνουμε το σταυρό μας και θα φάμε το πασχαλιάτικο φαγητό μας».

Μητροπολίτης Άνθιμος για κορωνοϊό: Φόβος ακόμη και για το τέλος του κόσμου

Διαβάστε επίσης...

Απεβίωσε ο εθνικός ευεργέτης Ιάκωβος Τσούνης

TweetΈφυγε το Σάββατο από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών ο Ιάκωβος Τσούνης, εφοπλιστής και …

Ε. Στυλιανίδης: Έρχονται τα Πειραματικά σχολεία στη Ροδόπη

Tweet Αρωγός και για την δημιουργία Καλλιτεχνικού Σχολείου στον Δήμο Κομοτηνής δηλώνει ο βουλευτής Ανδρέας Αγελαρίδης …

Self-tests: επιστροφή όλων στο σχολείο με ασφάλεια

TweetΟι ρυθμίσεις για την εφαρμογή του μέτρου του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου από τον κορωνοϊό σε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *