Μήνυμα του Υφυπουργού κ. Θεόδωρου Π. Παπαθεοδώρου με αφορμή τη “Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων και του Ρατσισμού”.

 

                                                                                                                                                 Μαρούσι, 20/3/2013

Στο Σχολείο της Δημοκρατίας δεν υπάρχει χώρος για φυλετικές διακρίσεις και ρατσισμό. Τέτοιες συμπεριφορές και ιδεολογίες οδηγούν σε φαινόμενα αποκλεισμού, διχασμού και παραβίασης  των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Εγκυμονούν κινδύνους για την κοινωνική συνοχή και τις πολιτειακές αξίες γιατί  εκτρέφουν την ξενοφοβία αντί της ειρηνικής συνύπαρξης, τη βία αντί του διαλόγου την καχυποψία αντί της αλληλεγγύης.

Απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα, το Σχολείο της Δημοκρατίας προβάλλει και υπερασπίζεται τις αρχές της Ελευθερίας, της Ισότητας, της  Δικαιοσύνης και της Αλληλεγγύης. Η ισότητα των ανθρώπων και η εξάλειψη των διακρίσεων δεν ταυτίζονται μόνο με την ιστορικότητα των αγώνων που δόθηκαν για την κατοχύρωσή τους αλλά αποτελούν  μία διαρκή επιδίωξη κάθε δημοκρατικής κοινωνίας.

Ειδικότερα, αυτή την περίοδο που η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται από μια πολυεπίπεδη κρίση, οι ανησυχητικές απόπειρες αναβίωσης διακρίσεων και ρατσιστικών συμπεριφορών, πρέπει να συντριβούν μπροστά στο ισχυρό δημοκρατικό τείχος και στο αξιακό σύστημα της ελληνικής εκπαίδευσης.

Κάθε λαός και κάθε έθνος έχει τη δική του συνεισφορά στην Ιστορία και τον πολιτισμό του σύγχρονου κόσμου. Το γνωρίζουμε καλά εμείς οι Έλληνες, ακριβώς γιατί αγωνισθήκαμε για να κατακτήσουμε τα αγαθά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ισότητας ∙ ακριβώς γιατί τα αγαθά αυτά τα υπερασπισθήκαμε ως οικουμενικά και πανανθρώπινα αγαθά.

Το δημοκρατικό Σχολείο της γνώσης και η νέα γενιά  της πατρίδας μας συνιστούν σήμερα κρίσιμα αναχώματα απέναντι σε όσους κηρύττουν τη μισαλλοδοξία και την ξενοφοβία. Έχουμε όλοι και όλες ωστόσο την ισχυρή πεποίθηση πως οι αξίες της Ελευθερίας, της Ισότητας, της  Δικαιοσύνης και της Αλληλεγγύης έχουν απλώσει βαθιά τις ρίζες τους σε μαθητές και μαθήτριες, σε διδάσκοντες και διδάσκουσες.

Κλείνοντας θέλω να θυμίσω τα πάντοτε επίκαιρα λόγια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ:  «Εκείνο για το οποίο η δικιά μας γενιά θα μετανιώσει πικρά δεν θα είναι τόσο η σκληρότητα και οι αδικίες των κακών ανθρώπων, όσο η απαράδεκτη σιωπή των καλών…..». Γι αυτό σας καλώ όλους και όλες σήμερα να μιλήσουμε για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και το ρατσισμό, δικαιώνοντας την ίδια την κοινωνική αποστολή της εκπαίδευσης.

Διαβάστε επίσης...

Έγκριση Αδειών Εισόδου Εκπροσώπων αναγνωρισμένων Αθλητικών Ομοσπονδιών και Φορέων στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Ε.) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.) για το σχολικό έτος 2023-2024

TweetΗ απόφαση έγκρισης αδειών ΕΔΩ 

Άνοιξε εκ νέου, από σήμερα 27/9 το σύστημα για το στεγαστικό επίδομα ακαδημαϊκού έτους 2022-2023

TweetΤην υποβολή αιτημάτων για το στεγαστικό επίδομα ακαδημαϊκού έτους 2022-2023, θα επιτρέπει, εκ νέου, από …

Υπενθύμιση Προκήρυξης εξετάσεων για τη λήψη του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας Β’ εξεταστικής περιόδου 2023

TweetΑπό το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού υπενθυμίζεται ότι το χρονικό διάστημα για την καταχώριση …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *