Adult man with respiratory mask on his face and protective gloves cleaning shoes after coming back in house from outdoors to prevent spreading of coronavirus

Κορονοϊός: Γιατί να βγάζετε τα παπούτσια όταν μπαίνετε στο σπίτι – Τι κάνει ο ιός στις σόλες

Μια μικρή μελέτη σε νοσοκομείο της πόλης Wuhan στην Κίνα έδειξε ότι ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να εξαπλωθεί και από τα παπούτσια!
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Emerging Infectious Diseases Journal, εξέτασε δείγματα επιφανείας από μονάδα εντατικής θεραπείας και γενικό θάλαμο ασθενών με COVID-19 στο νοσοκομείο Huoshenshan.

Η ΜΕΘ φιλοξενούσε 15 ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα και ο γενικός θάλαμος είχε 24 ασθενείς με ήπια συμπτώματα.

Από τις 19 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου, συλλέχθηκαν δείγματα επιχρίσματος από δάπεδα, ποντίκια υπολογιστή, κάδους απορριμμάτων, κιγκλιδώματα, μάσκες ασθενών, ατομικό εξοπλισμό προστασίας και πρίζες.

Κορονοϊός στις σόλες των παπουτσιών!

Το ποσοστό θετικότητας ήταν σχετικά υψηλό για τα δείγματα επιχρίσματος δαπέδου “ίσως λόγω της βαρύτητας και της ροής του αέρα που προκαλούσαν τα περισσότερα σταγονίδια του ιού να πέφτουν στο έδαφος. Επιπλέον, καθώς το ιατρικό προσωπικό περπατά γύρω από το θάλαμο, ο ιός μπορεί να εντοπιστεί σε όλο το πάτωμα, όπως υποδεικνύεται από το ποσοστό θετικότητας 100% από το πάτωμα στο φαρμακείο του νοσοκομείου, όπου δεν υπήρχαν ασθενείς”, ανέφερε η μελέτη.

Τα μισά από τα δείγματα που ελήφθησαν από τα πέλματα των παπουτσιών των ιατρών της ΜΕΘ ήταν θετικά, οδηγώντας τους ερευνητές να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι τα παπούτσια μπορεί να λειτουργήσουν ως φορείς του ιού.

“Συνιστούμε ανεπιφύλακτα να απολυμαίνει κανείς τις σόλες των παπουτσιών του προτού εξέλθει από δωμάτιο όπου υπάρχει ασθενής με COVID-19, ανέφερε η μελέτη.

Πηγή: https://www.nbc12.co

iatropedia.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *