Κεραμέως: Η βία και η ανομία δεν έχουν θέση στα πανεπιστήμια

“Η προτεινόμενη διάταξη καταργεί τη στρέβλωση του ασύλου, την κατάχρησή του, τη μετατροπή του από άσυλο ιδεών σε άσυλο ανομίας και παραβατικότητας. Αποκαθίσταται το άσυλο στην πραγματική του έννοια, καθώς έκνομες ενέργειες που κατέλυαν το άσυλο, όπως βιαιοπραγίες, εκφοβισμοί, παρεμπόδιση συνεδρίων, θα αποτρέπονται, συνεπώς θα θωρακισθεί η ελεύθερη διακίνηση ιδεών και η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία. Ο Ν 4485/2017 του ΣΥΡΙΖΑ εισήγαγε μια διαφοροποίηση ανάλογα με το αν η αξιόποινη πράξη είναι πταίσμα, πλημμέλημα ή κακούργημα/έγκλημα κατά της ζωής, σε περίπτωση πταίσματος ή πλημμελήματος απαιτείτο προηγούμενη άδεια του Πρυτανικού Συμβουλίου, ενώ μόνο σε περίπτωση κακουργήματος ή εγκλήματος κατά της ζωής επιτρεπόταν η αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών. Αυτή η διαφοροποίηση προϋπέθετε σε κάθε περίπτωση τη σύγκληση του Πρυτανικού Συμβουλίου για τον νομικό χαρακτηρισμό της πράξης, με αποτέλεσμα να περνούν ώρες, μερικές φορές και ημέρες μέχρι να συγκληθεί το πολυμελές Πρυτανικό Συμβούλιο και να αποφασίσει για το νομικό αυτό χαρακτηρισμό των αξιόποινων πράξεων, που διαρκούσαν συνήθως μόλις λίγα δευτερόλεπτα. Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ήταν η ανοχή στη βία και την ανομία. Ως προς το νόμο 4009/2011 για το άσυλο, αυτός κινείτο προς τη σωστή κατεύθυνση, γι΄ αυτό και τον είχαμε υπερψηφίσει. Προέβλεπε όμως τη δυνατότητα επέμβασης των αρχών μόνο για αξιόποινες πράξεις που τελούνταν εντός των ΑΕΙ και δεν κάλυπτε τις περιπτώσεις που οι δράστες παρανομούσαν εκτός πανεπιστημίου και κατέφευγαν σε αυτό για να αποφύγουν τη σύλληψη. Η νέα προτεινόμενη διάταξη προβλέπει την επέμβαση των δημόσιων αρχών λόγω αξιόποινων πράξεων, ανεξαρτήτως του τόπου τέλεσής τους” δήλωσε στο ΑΠΕ, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

«Η προστασία των πανεπιστημιακών χώρων υλοποιείται σε δύο στάδια: αφενός, με την επαναφορά μίας υγιούς, σύγχρονης, δημοκρατικής νομοθετικής ρύθμισης για το άσυλο, αφετέρου, με την επίδειξη μηδενικής ανοχής στην παραβατικότητα και την εκτροπή, η οποία στέλνει προς πάσα κατεύθυνση το κυβερνητικό μήνυμα της απαρέγκλιτης εφαρμογής του νόμου. Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι σαφής. Η βία και η ανομία δεν έχουν θέση στα πανεπιστήμια», επισημαίνει χαρακτηριστικά η υπουργός.

Επίσης, σημειώνει ότι οι αλλαγές που θα βρουν οι μαθητές μπροστά τους από τον Σεπτέμβριο για τη νέα χρονιά, θα αφορούν τους μαθητές της Γ΄ λυκείου: κατάργηση του διαχωρισμού σχολών ελεύθερης πρόσβασης και σχολών στις οποίες οι υποψήφιοι εισάγονται με εξετάσεις, εξορθολογισμός της εξεταστέας ύλης («σε κάποια από τα εξεταζόμενα μαθήματα για τα οποία η κάλυψη της ύλης δεν ήταν εφικτή»), καθώς επίσης και μείωση του συντελεστή της Λογοτεχνίας στη συνεξέταση με την Έκθεση («δεν έχει συντελεστεί ακόμη η απαραίτητη προετοιμασία μαθητών και εκπαιδευτικών για την πλήρη εφαρμογή της εξέτασης αυτής»).

Ειδικά για το διαχωρισμό των σχολών, η κ. Κεραμέως σημειώνει ότι ενείχε δύο βασικές στρεβλώσεις: «Πρώτον, καλούσε τους μαθητές να μαντέψουν, κατά την πρώτη επιλογή σχολών, ποιες σχολές θα είναι ελεύθερης πρόσβασης και ποιες όχι, εφόσον η ελεύθερη πρόσβαση θα καθοριζόταν από τη ζήτηση η οποία θα γνωστοποιείτο σε μεταγενέστερο χρόνο από αυτόν της συμπλήρωσης του πρώτου μηχανογραφικού από τους μαθητές. Δεύτερον, οδηγούσε στην κατηγοριοποίηση των σχολών σε εκείνες που διατηρούν αυξημένο κύρος και σε εκείνες που ρίχνονται στον Καιάδα της πλήρους απαξίωσης».

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *