Ισπανία: Εγκρίθηκαν περικοπές στην Παιδεία για καταπολέμηση …ανεργίας

Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο έχει ήδη πληγεί από τις δημοσιονομικές περικοπές, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να καταπολεμήσει την …ανεργία των νέων.
“Χρειαζόμαστε επειγόντως μια μεταρρύθμιση όλου του εκπαιδευτικού συστήματος” γιατί στατιστικά η σχολική αποτυχία, η εγκατάλειψη του σχολείου από τα παιδιά και η ανεργία των νέων βρίσκονται σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα, δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου.
Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε σήμερα και θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο της χώρας είναι “μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης”, πρόσθεσε από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Ιγνάθιο Βερτ.
Το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία έχει φτάσει στο 27%, αλλά στους νέους μεταξύ 16-24 ετών εκτοξεύεται στο 57,22%. Ταυτόχρονα ένας στους τέσσερις μαθητές εγκαταλείπει το σχολείο χωρίς να πάρει πτυχίο και το ποσοστό αυτό (25%) είναι διπλάσιο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περίπου ένας στους τέσσερις (23,5%) νέους μεταξύ 15-29 ετών ούτε εργάζεται, ούτε σπουδάζει.
Η μεταρρύθμιση προβλέπει να υπάρχει μεγαλύτερη “ευελιξία” στο σχολικό πρόγραμμα και την εισαγωγή εξετάσεων σε κάθε εκπαιδευτικό επίπεδο. Οι εξετάσεις αυτές “θα επιτρέψουν να κατευθύνονται στα παιδιά ανάλογα με τις γνώσεις και τις ικανότητες που διαθέτουν πραγματικά”, εξηγείται στο νομοσχέδιο.
Η κυβέρνηση εγγυάται επίσης ότι θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση των σχολείων αρρένων και θηλέων, ένας θεσμός που έχει επικριθεί από τη σοσιαλιστική αντιπολίτευση.
“Ο νόμος αυτός στο μέλλον θα αποδειχθεί ότι ήταν εκείνος που κατάργησε την αρχή της ισότητας στην εκπαίδευση στην Ισπανία”, δήλωσε η Ελένα Βαλενθιάνο, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος.
Η Ενωμένη Αριστερά, τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, οι ενώσεις γονέων και μαθητών έχουν κηρύξει ανοικτό πόλεμο εναντίον της (αντι)μεταρρύθμισης του Ραχόι και σχεδιάζουν νέο κύκλο διαμαρτυριών και διαδηλώσεων στο επόμενο διάστημα.

 

avgi.gr

Διαβάστε επίσης...

Καταργείται η Αργία των Τριών Ιεραρχών και για τα Φροντιστήρια με ΥΑ

TweetΥπεγράφη από την Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μ. Μακρή, η με αριθμ. 8778/Ν1/26-01-2024  απόφαση …

1ο Διεθνές Παιδαγωγικό Συνέδριο της ΔΙ.Π.Ε. Πιερίας

Tweet Σας ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας διοργανώνει, σε συνεργασία με την Περιφερειακή …

Έγκριση αιτήματος για υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «THE CROCUS PROJECT»

TweetΈγκριση αιτήματος για υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «THE CROCUS PROJECT» Σχετ.: 1. οι υπό στοιχεία …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *