Θεσσαλονίκη: 220 παιδιά παρατήρησαν τα μεταναστευτικά πουλιά στην παραλία

Διακόσια είκοσι παιδιά δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων της πόλης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την κίνηση των μεταναστευτικών πουλιών στην παραλία τηςΘεσσαλονίκης, χθες, Τετάρτη 10 Απριλίου 2013. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο σημείο του όρμου της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του προγράμματος για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε συνεργασία τουΔήμου Θεσσαλονίκης με τη HELMEPA και άλλους φορείς.

Ο απολογισμός της παρατήρησης περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, αρκετά είδη μεταναστευτικών πουλιών τα οποία επισκέπτονται κάθε χρόνο την παραλία. Ενδεικτικά, κατά το τριήμερο από 8 έως 10 Απριλίου, καταγράφηκαν τουλάχιστον 200 πουλιά φλαμίνγκο, δεκάδες κορμοράνοι, πλήθος μελανοκέφαλων και καστανοκέφαλων γλάρωνασημόγλαροι, πελεκάνοι, ένα ζεύγος βαρβάρες και αρκετές σταχτάρες. Ειδικά για τις τελευταίες, τα παιδιά, με την καθοδήγηση των υπευθύνων, έφτιαξαν φωλιές από πηλό ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν για την ανάγκη της μετανάστευσης που εμφανίζεται σε πολλά είδη πτηνών στη φύση.

Επιπλέον, η παραπάνω δράση έδωσε το ερέθισμαστους μαθητές να δημιουργήσουν μια ομάδα μικρών ρεπόρτερ παραλίας, που θα καταγράφουν αξιοσημείωτα περιστατικά στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης, με κέντρο αναφοράς το Τμήμα Περιβαλλοντικών Δράσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

«Με έκπληξη παρατηρήσαμε στην παραλία μας μεταναστευτικά πουλιά, τα οποία θα περιμέναμε περισσότερο να δούμε σε περιοχές NATURA, όπως σε δέλτα ποταμών ή σε λίμνες. Το γεγονός αυτό μας δίνει ελπίδα για την κατάσταση των υγροτόπων γύρω μας, αλλά και χαρά, καθώς δημιουργούνται ευαισθητοποιημένοι και υπεύθυνοι πολίτες σε θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Οιμικροί ρεπόρτερ παραλίας μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση και για τους ενήλικες. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους εθελοντές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε., το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης για την ξενάγηση των μαθητών, αλλά και τους εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Θεσσαλονίκης, για την πολύτιμη και αξιόλογη συνεργασία τους», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Σε όλη τη διάρκεια τη δράσης, αξιοσημείωτο ήταν το ενδιαφέρον πολιτών και τουριστών στους οποίους δόθηκε η ευκαιρία να κάνουν μια μικρή ξενάγηση και παρατήρηση της ορνιθοπανίδας της περιοχής με τον ειδικό εξοπλισμό που υπήρχε διαθέσιμος.

Αρωγός στην υλοποίηση της δράσης ήταν η εταιρεία MAMIDOIL – JETOIL Α.Ε. (Καλοχώρι Θεσ/νίκης), η οποία φρόντισε για τη μεταφορά των μαθητών από και προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

 

econews.gr

Διαβάστε επίσης...

Το Belem μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα και περνάει από την Γέφυρα Ρίου -Αντιρρίου (video)

TweetΜε το εντυπωσιακό τρικάταρτο ιστιοφόρο Belem, ξεκίνησε η Ολυμπιακή Φλόγα το ταξίδι της, με προορισμό …

e-Καταναλωτής: Σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα

TweetΗ αναβαθμισμένη νέα πλατφόρμα e-Καταναλωτής είναι από σήμερα διαθέσιμη σε όλους τους καταναλωτές, χρήστες του …

Τι είναι η “θεωρία των 9 λεπτών” που βοηθάει τις μητέρες να μην έχουν τύψεις στην καθημερινότητά τους

TweetΗ ποιότητα υπερτερεί της ποσότητας και στο μεγάλωμα των παιδιών, σύμφωνα με τη θεωρία των …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *