Θεσσαλονίκη: Εκδηλώσεις για το σχολείο και τη δικτατορία

 

Σειρά εκδηλώσεων με γενικό τίτλο: «Μνήμη 21ης Απριλίου 1967: Tο σχολείο στο “γύψο”» διοργανώνουν από αύριο, Παρασκευή 19 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 21 Απριλίου η Διεύθυνση Εκπαίδευσης του δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ΑΠΘ και την Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-’74 Κ.-Δ. Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη.

Αύριο, πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθεί, στις 6 μ.μ., ημερίδα με θέμα «Σχολείο και δικτατορία» στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, ενώ το Σάββατο 20 του μηνός, στις 7 μ.μ., θα δοθεί συναυλία με τα τραγούδια της εξορίας στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, την περίοδο 1967-71 αγωνιστές πολιτικοί κρατούμενοι έγραψαν, μελοποίησαν και τραγούδησαν 16 τραγούδια στα στρατόπεδα Λακκί και Παρθένι της Λέρου. Μάλιστα, υπάρχει πιστό αντίγραφο της παράνομης ηχογράφησης που έγινε με το κασετόφωνο του Χαρίλαου Φλωράκη στο στρατόπεδο πολιτικών εξορίστων στο Παρθένι, στα τέλη του ’70. Τους στίχους των περισσότερων τραγουδιών έγραψε ο Πειραιώτης Νίκος Δαμίγος και τη μουσική ο Χρήστος Λουρετζής, στο Λακκί της Λέρου.

Η «αυλαία» των εκδηλώσεων πέφτει την Κυριακή 21 Απριλίου με επίσκεψη στους τόπους μνήμης, αφού προηγηθεί συγκέντρωση, στις 11 π.μ., στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

 

agelioforos.gr

Διαβάστε επίσης...

Έγκριση Αδειών Εισόδου Εκπροσώπων αναγνωρισμένων Αθλητικών Ομοσπονδιών και Φορέων στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Ε.) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.) για το σχολικό έτος 2023-2024

TweetΗ απόφαση έγκρισης αδειών ΕΔΩ 

Άνοιξε εκ νέου, από σήμερα 27/9 το σύστημα για το στεγαστικό επίδομα ακαδημαϊκού έτους 2022-2023

TweetΤην υποβολή αιτημάτων για το στεγαστικό επίδομα ακαδημαϊκού έτους 2022-2023, θα επιτρέπει, εκ νέου, από …

Υπενθύμιση Προκήρυξης εξετάσεων για τη λήψη του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας Β’ εξεταστικής περιόδου 2023

TweetΑπό το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού υπενθυμίζεται ότι το χρονικό διάστημα για την καταχώριση …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *