“Θα σας αποκαταστήσωμεν…” – Από την αξιολόγηση της “κουκούλας” στην αξιολόγηση της “καταδίκης”

Από την αξιολόγηση της “κουκούλας” του ΣΥΡΙΖΑ όπου τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων θα αξιολογούσαν ανώνυμα τον Διευθυντή τους περάσαμε στην αξιολόγηση της “καταδίκης” όπου όσοι δεν υπακούσουν θα ελεγχθούν πειθαρχικά και θα τιμωρηθούν.

Από τις επιλογές των συντονιστών εκπαίδευσης που είχαν γίνει το 2018 με κομματικά κριτήρια  αλλά παρέμειναν στις θέσεις τους και δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ οι Σχολικοί Σύμβουλοι θα περάσουμε στις “αντισυνταγματικές κυρώσεις” εις βάρος των εκπαιδευτικών τις οποίες θα αποκαταστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν γίνει κυβέρνηση.

Η Νίκη Κεραμέως μιλούσε το 2018 για  «σκανδαλώδη διαδικασία» και  ότι «πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν η κομματική άλωση της διοικητικής μηχανής της εκπαίδευσης».Τρία χρόνια μετά δεν έχει αλλάξει κανένας από όσους σύμφωνα με την Νίκη Κεραμέως είχαν “κομματικά αλώσει” τη Διοίκηση της Εκπαίδευσης.Διοικούν οι ίδιοι Περιφερειακοί Διευθυντές, οι ίδιοι Συντονιστές Εκπαίδευσης, οι ίδιοι υπεύθυνοι Εκπαιδευτικών θεμάτων κτλ.

Σε Ερώτηση της προς τον αρμόδιο τότε υπουργό Κ. Γαβρόγλου σχετικά με τις «αναξιοκρατικές επιλογές συντονιστών εκπαιδευτικού έργου» η βουλευτής της Ν.Δ. έκανε λόγο για «σκανδαλώδη διαδικασία» και πως  «πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν η κομματική άλωση της διοικητικής μηχανής της εκπαίδευσης».Ειδικότερα η κ. Κεραμέως τόνιζε το 2018 :

  • «Οι κρίσεις στελεχών δεν έγιναν από Κεντρικά, αλλά από Περιφερειακά Συμβούλια Επιλογής (ΠΣΕ) με Πρόεδρους τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης.
  • Τα επιστημονικά προσόντα υποτιμήθηκαν μέσω της εξαιρετικά μειωμένης μοριοδότησής τους.
  • Η συνέντευξη μοριοδοτήθηκε με 14 μόρια, όσο περίπου και το σύνολο των επιστημονικών προσόντων.
  • Ο έλεγχος των δικαιολογητικών των υποψηφίων έγινε όχι όπως ο νόμος ορίζει από τα μέλη των Συμβουλίων, αλλά από υπάλληλους των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης (ΠΔΕ) και Εκπαιδευτικούς.
  • Δόθηκαν λανθασμένες μοριοδοτήσεις διδακτικής υπηρεσίας μέσω των πιστοποιητικών υπηρεσιακών μεταβολών (ΠΥΜ) που εξέδωσαν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
  • Τα 13 ΠΣΕ ερμήνευσαν και μοριοδότησαν με διαφορετικό τρόπο τα ίδια ακριβώς κριτήρια του ν.4547/18.
  • Στη φάση των συνεντεύξεων, η μοριοδότηση ξεπέρασε ακόμα και το μέγιστο επιτρεπτό όριο των 14 μονάδων, όπως προκύπτει από την σύγκριση των 2 πινάκων προ και μετά συνεντεύξεων.
  • Υποψήφιοι με πολλά επιστημονικά προσόντα και σε υψηλή θέση στους πίνακες πριν τη συνέντευξη, βρέθηκαν τελικά, μετά τη συνέντευξη, εκτός επιλογών».

Η τομεάρχης Παιδείας τότε της Ν.Δ ρωτούσε τον κ. Γαβρόγλου «σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να αρθούν οι αδικίες, αλλά και τι προτίθεται να κάνει, ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της διαδικασίας κατά την επιλογή των στελεχών για την κάλυψη των θέσεων στις υπόλοιπες υποστηρικτικές δομές».

Ο Νίκος Φίλης δήλωσε χθες : 

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας συνεχίζει να αντιμετωπίζει απαξιωτικά και αντιδημοκρατικά τους εκπαιδευτικούς, αυτούς δηλαδή που συνεχίζουν να κρατούν όρθιο το δημόσιο σχολείο στη δύσκολη αυτή συγκυρία.

Θα περίμενε κανείς η κα Κεραμέως, μετά τη σχεδόν ομόφωνη απόρριψη του νόμου της για την αξιολόγηση από τον εκπαιδευτικό κόσμο, να αντιληφθεί πως πρέπει να συζητήσει με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και να αποδεχτεί τις ώριμες και τεκμηριωμένες προτάσεις τους.

Αντ’ αυτού επιλέγει αφενός να συκοφαντεί τους εκπαιδευτικούς ως «αρνητές» κάθε αξιολόγησης, παρότι γνωρίζει καλά ότι οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες έχουν συγκεκριμένες προτάσεις, αφετέρου νομοθετεί ακραίες εκφοβιστικές διατάξεις (άρ. 56 του ν. 4823/21) προκειμένου να απαγορεύσει έμμεσα το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας.

Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθιέρωσε ένα δημοκρατικό, συμμετοχικό και εκπαιδευτικά αποτελεσματικό σύστημα αξιολόγησης σε επίπεδο σχολικής μονάδας. Γνωρίζουν επίσης ότι πρόσφατα δώσαμε κοινοβουλευτικό αγώνα και αντιταχθήκαμε σθεναρά στη ψήφιση των ρυθμίσεων που στοχεύουν στην επιβολή της κομματοκρατίας στην εκπαίδευση, στην επιστροφή στο εκπαιδευτικό πρότυπο της μετεμφυλιακής περιόδου και στην προετοιμασία του «εδάφους» για απολύσεις εκπαιδευτικών με πρόσχημα την αξιολόγηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει απερίφραστα τον αγώνα των εκπαιδευτικών για ένα ποιοτικό, συμπεριληπτικό, δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά και δεσμεύεται ότι θα καταργήσει τις διατάξεις των νόμων 4692/2020 και 4823/2021, αποκαθιστώντας άμεσα τους/τις απεργούς εκπαιδευτικούς σε περίπτωση που η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας προχωρήσουν σε οποιαδήποτε αντισυνταγματική κύρωση σε βάρος τους.

“Θα σας αποκαταστήσωμεν…”

 

 

Διαβάστε επίσης...

Τι απαντά το Υπουργείο για το ενδεχόμενο κλεισίματος των Σχολείων στις 15 Νοεμβρίου

TweetΠολλές χώρες της ΕΕ, όπως η Ρουμανία, έκλεισαν τα σχολεία για δυο εβδομάδες λόγω της …

Θεσσαλονίκη: Συγκλονίζει η δασκάλα που έσωσε τους μαθητές της

TweetΓια το περιστατικό με την κατάρρευση ψευδοροφής σχολικής αίθουσας σε δημοτικό σχολείο στη Πυλαία Θεσσαλονίκης …

Σφαγή των Καλαβρύτων: Ο μύθος του Καλού Αυστριακού και η αλήθεια για τη φωτιά στο Σχολείο από καταθέσεις επιζώντων

TweetΕίναι από εκείνες τις σελίδες της Ιστορίας που πολλοί ονομάζουν «μαύρες», που άλλοι έχουν σκίσει …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *