Η σωματική τιμωρία προκαλεί μακροχρόνια προβλήματα υγείας στα παιδιά

Νέα Υόρκη

Τα παιδιά που τιμωρούνται με χρήση βίας είναι πιθανότερο να είναι παχύσαρκα και να έχουν και άλλα προβλήματα υγείας καθώς μεγαλώνουν, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυποPediatrics.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα με επικεφαλής την Δρ Τρέισι Αφιφι επαναξιολόγησαν στοιχεία που είχαν συλλέξει το 2004 και 2005 και αφορούσαν περισσότερα από 34.000 άτομα.

Οι συμμετέχοντες είχαν ερωτηθεί αν οι γονείς τους ή άλλοι ενήλικες στο σπίτι τους τιμωρούσαν, χτυπώντας τους ή ταρακουνώντας τους, όταν ήταν παιδιά. Επίσης είχαν αναφέρει τυχόν προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζαν ως ενήλικες.

Περίπου 1.300 άτομα ανέφεραν σωματική τιμωρία τουλάχιστον «μερικές φορές» χωρίς ακραία σωματική ή συναισθηματική κακοποίηση ή παραμέληση. Συγκριτικά με τα άτομα που δεν είχαν τιμωρηθεί σωματικά ως παιδιά, αυτοί ήταν πιθανότερο να αναφέρουν ότι είχαν διαγνωστεί με τουλάχιστον μια χρόνια πάθηση.

Ειδικότερα, τα άτομα αυτά είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες να έχουν αρθρίτιδα, 28% να έχουν καρδιαγγειακό νόσημα, αν και το δεύτερο εύρημα μπορεί να αποδοθεί και στην τύχη.

Επίσης περισσότερα από τα άτομα που είχαν τιμωρηθεί σωματικά ως παιδιά ήταν παχύσαρκα, 31% έναντι 26% εκείνων χωρίς ιστορικό σωματικής κακοποίησης.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει προβλήματα ψυχικής ή σωματικής υγείας κάθε παιδί που έχει τύχει να το χαστουκίσει ή ταρακουνήσει ο γονιός του, κάποια στιγμή. Ωστόσο, ο πόνος και η φλεγμονή από την σωματική τιμωρία, καθώς και οι ψυχολογικές και συμπεριφορικές αντιδράσεις στην σωματική τιμωρία, μπορεί να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμα προβλήματα, σε ορισμένα άτομα.

health.in.gr

Διαβάστε επίσης...

Μιλτιάδης – Ιφικράτης – Επαμεινώνδας: Τρεις στρατιωτικές ιδιοφυΐες της αρχαιότητας, με τεράστια συμβολή στην εξέλιξη της πολεμικής τέχνης και της τακτικής

TweetΤι τους συνδέει – Τα κατορθώματα και οι καινοτομίες που έφεραν στην… τέχνη του πολέμου …

Επιστημονικό Βραβείο Ιδρύματος Μποδοσάκη 2025 στον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης

Tweet Ο Ιωάννης Γκιουλέκας, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Ινστιτούτο Ρομποτικής του Carnegie Mellon University, αναπτύσσει συστήματα …

Κυριάκος Μητσοτάκης για απόφαση ΣτΕ για τα μη κρατικά AEI: Τέλος στις ιδεοληψίες, η χώρα μας σταματά να αποτελεί παγκόσμια εξαίρεση

Tweet“Προχωράμε! Γιατί τελικά η πρόοδος δεν έρχεται με συνθήματα, αλλά με σκληρή δουλειά και με …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Views