Η τελετή ξεκίνησε παρουσία στελεχών της πάλης και του δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιου Κοτζιά από την αρχαία παλαίστρα όπου συμβολικά το μήνυμα με τη μορφή μιας σκυτάλης παραδόθηκε από το δήμαρχο σε μικρά παιδιά αθλητές της πάλης, που ξεκίνησαν μια σκυταλοδρομία η οποία κατέληξε στα χέρια μεγάλων αθλητών και τέλος του Ολυμπιονίκη μας Πέτρου Γαλακτόπουλου, ο οποίος παρέδωσε στον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης Κώστα Θάνο, το μήνυμα, στο χώρο του μνημείου Κουμπερτέν.
Αυτός με τη σειρά του παρέδωσε το σκυτάλη στον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πάλης Νέναντ Λάλοβιτς ο οποίος αναλαμβάνει επικεφαλής της προσπάθειας να πειστεί η ΔΟΕ και να μην καταργήσει την πάλη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε μια απόφαση που θα ανακοινωθεί στις 9 Σεπτεμβρίου 2013.
Από το βήμα εκφράστηκε τόσο από τον κ. Θάνο όσο και από τον κ. Λάλοβιτς η αναγκαιότητα της πάλης στους Αγώνες ως ενός από τους βασικούς κρίκους της αλυσίδας που συνδέουν το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, ως ένα από τα αθλήματα που αποτελούν τη βάση του θεσμού.
Για την πάλη μίλησαν ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, η βουλευτής και πρώην πρωταθλήτρια στο μήκος και αθλητική συντάκτρια Άννα Καραμανλή, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς, η βουλευτής Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη που μετέφερε και το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο βουλευτής Ηλείας ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος.
Αμέσως μετά την σεμνή αυτή τελετή ακολούθησαν στο χώρο του κεντρικού σταδίου των εγκαταστάσεων της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας οι τελικοί όλων των κατηγοριών του διεθνούς τουρνουά που ξεκίνησε το Σάββατο στο κλειστό γυμναστήριο της Αρχαίας Ολυμπίας.