Ερώτηση στη Βουλή από κυβερνητικό βουλευτή για τα προβλήματα της Παιδείας στο Νομό Ηλείας

Γιώργος Κοντογιάννης
Πολιτικό γραφείο

Δελτίο Τύπου

14-4-2013

Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της Παιδείας στο Νομό Ηλείας

Την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων της Παιδείας στο Νομό Ηλείας ζητεί με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης.

Η έλλειψη καθηγητών σε συνδυασμό με τη μείωση των κονδυλίων που διατίθενται για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αποτελούν εμπόδια για την εύρυθμη λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Για το λόγο αυτό ο Γιώργος Κοντογιάννης ζήτησε να ληφθεί μέριμνα ώστε τουλάχιστον την επόμενη σχολική χρονιά να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα που υποβαθμίζουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Παιδεία στο Νομό Ηλείας, αποτυπώνονται στο κοινό ψήφισμα διαμαρτυρίας που εξέδωσαν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων όλων των σχολείων του Δήμου Πύργου, η ΕΛΜΕ Ηλείας και ο Σύλλογος Νηπιαγωγών και Δασκάλων Εκπαιδευτικών Περιφερειών Πύργου.

Πέρα από τα γενικά στοιχεία που παρατίθενται σε πανελλαδικό επίπεδο (μείωση κατά 12% του αριθμού των εκπαιδευτικών και ακόμη περισσότερο του αριθμού των αναπληρωτών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περίπου 2000 κενά διδακτικού προσωπικού ακόμα και δύο μήνες πριν τη λήξη του σχολικού έτους) προκύπτουν και επί πλέον ζητήματα που αφορούν στην Ηλεία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ψήφισμα διαμαρτυρίας, το Υπουργείο Παιδείας πέρσι δεν κατέβαλε στα σχολεία την τέταρτη δόση των 20.000.000 ευρώ-για το Δήμο Πύργου αντιστοιχούσε ποσό περίπου 95.000-100.000 ευρώ. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την αύξηση των λειτουργικών εξόδων πχ ρεύμα, αύξηση πάνω από 100% από το 2006, πετρέλαιο  αύξηση πάνω από 200% το 2009, έχουν επιβαρύνει σημαντικά το κόστος λειτουργίας των σχολείων. Μέσα σε ένα χρόνο τα αποθεματικά των σχολείων της δευτεροβάθμιας μειώθηκαν από 333.000 ευρώ σε 221.000 ευρώ και των σχολείων της πρωτοβάθμιας από 154.000 ευρώ σε 91.000 ευρώ. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι περιπτώσεις εκείνες, όπου γονείς αναγκάζονται να συνδράμουν οικονομικά προκειμένου να συνεχίσει η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

 

Κατόπιν τούτων Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 

  1. Πώς θα καλυφθούν τα κενά που παρουσιάζονται σε διδακτικό προσωπικό (μόνιμοι και αναπληρωτές καθηγητές) έστω και δυο μήνες πριν από τη λήξη της σχολικής χρονιάς;
  2. Πώς θα διασφαλιστεί ότι στην επόμενη σχολική χρονιά 2013-2014, δεν  θα παρουσιαστούν κενά στις ώρες διδασκαλίας λόγω έλλειψης καθηγητών, τόσο πανελλαδικά όσο και στο Νομό Ηλείας;
  3. Θα εξετάσετε τη δυνατότητα επί πλέον χρηματοδότησης των σχολείων του Νομού Ηλείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους;»

 

Διαβάστε επίσης...

Άνοιξε εκ νέου, από σήμερα 27/9 το σύστημα για το στεγαστικό επίδομα ακαδημαϊκού έτους 2022-2023

TweetΤην υποβολή αιτημάτων για το στεγαστικό επίδομα ακαδημαϊκού έτους 2022-2023, θα επιτρέπει, εκ νέου, από …

Υπενθύμιση Προκήρυξης εξετάσεων για τη λήψη του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας Β’ εξεταστικής περιόδου 2023

TweetΑπό το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού υπενθυμίζεται ότι το χρονικό διάστημα για την καταχώριση …

Ο Κασσελάκης “έφαγε” στη μονταζιέρα τη Δόμνα Μιχαηλίδου, ενώ εκείνη τον υποδέχτηκε στο ειδικό σχολείο

TweetΟ Στέφανος Κασσελάκης δεν περιέλαβε την υφυπουργό Παιδείας στο βίντεο της επίσκεψής του σε ειδικό …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *