Επικίνδυνο το παθητικό κάπνισμα για τα παιδιά

ΕΛΣΙΝΚΙ. Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί μόνιμες βλάβες στις αρτηρίες των παιδιών, με αποτέλεσμα να γερνάνε πρόωρα τα αγγεία τους κατά τρία και πλέον χρόνια.

Η καταστροφή στις αρτηρίες, ειδικά η σκλήρυνση των τοιχωμάτων τους, επιτείνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού σε μεγαλύτερη ηλικία.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Καρδιολογίας σε δείγμα 2.000 παιδιών ηλικίας 3 ώς 18 ετών.

Οι βλάβες παρατηρήθηκαν όταν τα παιδιά εξετίθεντο σε παθητικό κάπνισμα και από τους δύο γονείς. Μάλιστα οι εμπειρογνώμονες διατείνονται ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα. Η έρευνα διενεργήθηκε στη Φινλανδία και την Αυστραλία και φαίνεται πως αποκαλύπτει τις συνέπειες που έχει το παθητικό κάπνισμα για όσα παιδιά μεγαλώνουν σε σπίτια αρειμάνιων καπνιστών. Η μελέτη, πάντως, δεν αποκλείει τη συνδρομή και άλλων επιβαρυντικών παραγόντων.

Υπερηχογραφήματα δείχνουν πως τα παιδιά δύο καπνιστών αναπτύσσουν αλλαγές στα τοιχώματα μιας κεντρικής αρτηρίας, που καταλήγει στο κεφάλι, την επονομαζόμενη καρωτίδα. Ενώ οι μεσοπρόθεσμες αλλαγές στο τοίχωμά της ήταν μικρές, άρχισαν να γίνονται αισθητές είκοσι χρόνια αργότερα, όταν τα παιδιά ενηλικιώνονταν, ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

Η συντάκτις της μελέτης, δρ Σελένα Γκαλ από το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας, λέει ότι το παθητικό κάπνισμα προκαλεί άμεση και μη αναστρέψιμη ζημιά στη δομή των αρτηριών. «Οι γονείς ή όσοι θέλουν να γίνουν γονείς πρέπει να κόψουν το κάπνισμα. Μπορεί αυτό να μην αποκαταστήσει τη δική τους υγεία, θα προστατεύσει όμως την υγεία των παιδιών τους μελλοντικά», πρόσθεσε.

Τα συμπεράσματα της έρευνας έλαβαν υπόψη τους και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν τη σχέση, όπως για παράδειγμα αν τα ίδια τα παιδιά έγιναν καπνιστές αργότερα. Παρ’ όλα αυτά, όμως, το αποτέλεσμα της μελέτης ήταν το ίδιο.

Εχει ενδιαφέρον, πάντως, ότι οι συνέπειες δεν ήταν οι ίδιες όταν ήταν μόνο ο ένας γονιός καπνιστής, ίσως επειδή η έκθεση των παιδιών στον καπνό δεν ήταν τόσο μεγάλη. Στόχος της έρευνας είναι να ενθαρρύνει εκστρατείες κατά του καπνίσματος σε Ι.Χ. και σπίτια, προκειμένου να προστατευθούν οι ανήλικοι από το παθητικό κάπνισμα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι στα 6 εκατ. ανθρώπους που πεθαίνουν κάθε χρόνο επειδή καπνίζουν, άλλοι 600.000 χάνουν τη ζωή τους επειδή εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα. Από τα 4.000 χημικά που περιέχει ο καπνός τουλάχιστον 250 είναι γνωστό ότι είναι βλαβερά, ενώ 50 προκαλούν επιβεβαιωμένα καρκίνο. Περίπου το 40% όλων των παιδιών εκτίθεται σε παθητικό κάπνισμα στα σπίτια του και το ένα τρίτο των θανάτων που σχετίζεται με το παθητικό κάπνισμα αφορά ανήλικους.

Οι ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη ανέφεραν ότι ο περιορισμός της έκθεσης των παιδιών σε περιβάλλον καπνού είναι προτεραιότητα για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και ο Καναδάς έχουν ήδη απαγορεύσει το κάπνισμα σε Ι.Χ. στα οποία επιβαίνουν παιδιά, ενώ τον περασμένο μήνα ανάλογο μέτρο προανήγγειλε και η Βρετανία.

 

http://www.kathimerini.gr/756730/article/epikairothta/episthmh/epikindyno-to-pa8htiko-kapnisma-gia-ta-paidia

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *