Εντοπίστηκε το αρχαιότερο υλικό στην Γη

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 έπεσε στην Αυστραλία ένας μετεωρίτης, κάποια κομμάτια του οποίου μελετώνται πολλά χρόνια από τους επιστήμονες. Ένα από τα ευρήματα στον μετεωρίτη ήταν η παρουσία προ-ηλιακών κόκκων, δηλαδή αστρικού υλικού η ηλικία του οποίου υπερβαίνει την ηλικία του Ήλιου και του Ηλιακού μας συστήματος. Πραγματικά, σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS), διεθνής ομάδα επιστημόνων αναφέρει ότι ορισμένοι από τους κόκκους αυτούς έχουν ηλικία κατά πολύ μεγαλύτερη από εκείνη της Γης αλλά και του Ήλιου, ο οποίος σχηματίστηκε πριν από 4,6 δισ. χρόνια. Σύμφωνα με την ανάλυση των σχετικών δειγμάτων, κάποιοι από τους προ-ηλιακούς κόκκους του μετεωρίτη έχουν ηλικία παρόμοια με εκείνη του Ήλιου, ενώ κάποιοι άλλοι είναι σχεδόν 3 δισ. χρόνια αρχαιότεροι. Αν οι υπολογισμοί των ερευνητών είναι ακριβείς έχουμε να κάνουμε με το αρχαιότερο στερεό υλικό που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στον πλανήτη μας.

«Είναι στερεά δείγματα άστρων, αληθινή αστρόσκονη. Είναι τα αρχαιότερα στερεά υλικά που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα και μας αποκαλύπτουν πληροφορίες για το πώς σχηματίζονται τα άστρα στον γαλαξία μας» αναφέρει ο Φίλιπ Χεκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και έφορος του Μουσείου Field, που ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

ΛΕΖΑΝΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: Ένα κομμάτι του μετεωρίτη που έπεσε στην Αυστραλία και όπως φαίνεται μετέφερε στην Γη πανάρχαια αστρόσκονη. Credit: Wikipedia.

entopistike-to-arhaiotero-yliko-stin-gi

Διαβάστε επίσης...

Thessaloniki lockdown – Population zero (βίντεο σοκ)

TweetΜια πρωτόγνωρη εικόνα των δρόμων της Θεσσαλονίκης κατα τη διάρκεια του περιορισμού κυκλοφορίας λογω του …

Υποβολή Αίτησης–Δήλωσης για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ έτους 2020.

TweetΌπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2020 …

Σενάρια για μειώσεις μισθών και στο Δημόσιο εάν ξεφύγει η κατάσταση με τον κορονοϊό

TweetΣενάρια για μειώσεις μισθών και στον δημόσιο τομέα έχουν αρχίσει να εξυφαίνονται τις τελευταίες ώρες …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *