Εντοπίστηκε το αρχαιότερο υλικό στην Γη

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 έπεσε στην Αυστραλία ένας μετεωρίτης, κάποια κομμάτια του οποίου μελετώνται πολλά χρόνια από τους επιστήμονες. Ένα από τα ευρήματα στον μετεωρίτη ήταν η παρουσία προ-ηλιακών κόκκων, δηλαδή αστρικού υλικού η ηλικία του οποίου υπερβαίνει την ηλικία του Ήλιου και του Ηλιακού μας συστήματος. Πραγματικά, σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS), διεθνής ομάδα επιστημόνων αναφέρει ότι ορισμένοι από τους κόκκους αυτούς έχουν ηλικία κατά πολύ μεγαλύτερη από εκείνη της Γης αλλά και του Ήλιου, ο οποίος σχηματίστηκε πριν από 4,6 δισ. χρόνια. Σύμφωνα με την ανάλυση των σχετικών δειγμάτων, κάποιοι από τους προ-ηλιακούς κόκκους του μετεωρίτη έχουν ηλικία παρόμοια με εκείνη του Ήλιου, ενώ κάποιοι άλλοι είναι σχεδόν 3 δισ. χρόνια αρχαιότεροι. Αν οι υπολογισμοί των ερευνητών είναι ακριβείς έχουμε να κάνουμε με το αρχαιότερο στερεό υλικό που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στον πλανήτη μας.

«Είναι στερεά δείγματα άστρων, αληθινή αστρόσκονη. Είναι τα αρχαιότερα στερεά υλικά που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα και μας αποκαλύπτουν πληροφορίες για το πώς σχηματίζονται τα άστρα στον γαλαξία μας» αναφέρει ο Φίλιπ Χεκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και έφορος του Μουσείου Field, που ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

ΛΕΖΑΝΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: Ένα κομμάτι του μετεωρίτη που έπεσε στην Αυστραλία και όπως φαίνεται μετέφερε στην Γη πανάρχαια αστρόσκονη. Credit: Wikipedia.

entopistike-to-arhaiotero-yliko-stin-gi

Διαβάστε επίσης...

Λιγότερο από 2 λεπτά δείχνει το «ρολόι της Αποκάλυψης» για το τέλος του κόσμου

TweetΟι δείκτες του «ρολογιού της Αποκάλυψης», που υπάρχει από το 1947 για να συμβολίζει το …

Στους 13 οι νεκροί από την εποχική γρίπη – 59 έχουν νοσηλευθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας

TweetΣοβαρές επιπλοκές έχουν παρουσιάσει 59 ασθενείς, εκ των οποίων οι 50 χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα …

Εγκύκλιος: Να μένουν στο σπίτι μαθητές με συμπτώματα γρίπης – Ειδικός χειρισμός τους στο σχολείο

TweetΠαιδιά που εμφανίζουν τα συμπτώματα γρίπης μένουν σε χώρο, ώστε να μην έρχονται σε επαφή …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *