Εντοπίστηκε το αρχαιότερο υλικό στην Γη

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 έπεσε στην Αυστραλία ένας μετεωρίτης, κάποια κομμάτια του οποίου μελετώνται πολλά χρόνια από τους επιστήμονες. Ένα από τα ευρήματα στον μετεωρίτη ήταν η παρουσία προ-ηλιακών κόκκων, δηλαδή αστρικού υλικού η ηλικία του οποίου υπερβαίνει την ηλικία του Ήλιου και του Ηλιακού μας συστήματος. Πραγματικά, σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS), διεθνής ομάδα επιστημόνων αναφέρει ότι ορισμένοι από τους κόκκους αυτούς έχουν ηλικία κατά πολύ μεγαλύτερη από εκείνη της Γης αλλά και του Ήλιου, ο οποίος σχηματίστηκε πριν από 4,6 δισ. χρόνια. Σύμφωνα με την ανάλυση των σχετικών δειγμάτων, κάποιοι από τους προ-ηλιακούς κόκκους του μετεωρίτη έχουν ηλικία παρόμοια με εκείνη του Ήλιου, ενώ κάποιοι άλλοι είναι σχεδόν 3 δισ. χρόνια αρχαιότεροι. Αν οι υπολογισμοί των ερευνητών είναι ακριβείς έχουμε να κάνουμε με το αρχαιότερο στερεό υλικό που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στον πλανήτη μας.

«Είναι στερεά δείγματα άστρων, αληθινή αστρόσκονη. Είναι τα αρχαιότερα στερεά υλικά που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα και μας αποκαλύπτουν πληροφορίες για το πώς σχηματίζονται τα άστρα στον γαλαξία μας» αναφέρει ο Φίλιπ Χεκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και έφορος του Μουσείου Field, που ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

ΛΕΖΑΝΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: Ένα κομμάτι του μετεωρίτη που έπεσε στην Αυστραλία και όπως φαίνεται μετέφερε στην Γη πανάρχαια αστρόσκονη. Credit: Wikipedia.

entopistike-to-arhaiotero-yliko-stin-gi

Διαβάστε επίσης...

Νίκος Φασφαλής : Ενημέρωση για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ στις 25 Φεβρουαρίου

TweetΣας ενημερώνω ότι στις 25 Φεβρουαρίου, ημέρα Τρίτη και ώρα  12:30   θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο …

Συνεδριάζει το ΚΥΣΠΕ την Τρίτη 25/2/20 για μετατάξεις και μεταθέσεις σε δομές Ειδικής Αγωγής

TweetΠαληγιάννης Βασίλειος                                                                    Αιρετός ΚΥΣΠΕ Τηλ.6974750409 paligiannis@hotmail.gr                                                             Αθήνα, 21/2/2020         Συνεδριάζει το ΚΥΣΠΕ …

Η επιχείρηση διάσωσης της λύκαινας Ελισάβετ

Tweet Αίσια έκβαση είχε η περιπέτεια ενός θηλυκού λύκου στον Καστανά, λίγα χιλιόμετρα έξω από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *