Εντονο παρασκήνιο για την κατανομή μόνιμων διορισμών

Παρασκηνιακή διελκυστίνδα αναπτύσσεται ανάμεσα στις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών του δημοσίου με διακύβευμα την κατανομή διορισμών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Προς το παρόν, οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί είναι εκείνοι που κρίνουν ότι είναι χαμένοι, με δεδομένο το μοντέλο που εφαρμόστηκε στους διορισμούς στα σχολεία της ειδικής αγωγής. Γι’ αυτό και πιέζουν οι διορισμοί να μοιραστούν με βάση τις ελλείψεις στα σχολεία κάθε βαθμίδας.

Ειδικότερα, αναμένονται οι 10.500 μόνιμοι διορισμοί στη γενική αγωγή, και σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας οι 5.250 από αυτούς θα γίνουν αμέσως μετά την έκδοση των οριστικών πινάκων, δηλαδή στις αρχές του 2021. Οι υπόλοιποι 5.250 διορισμοί θα ακολουθήσουν την επόμενη χρονιά.

Για το ποσοστό κατανομής των θέσεων διορισμών ανάμεσα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δεν έχουν τοποθετηθεί επισήμως η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ. Ωστόσο, από την πλευρά της ΔΟΕ θεωρούν ότι στελέχη της ηγεσίας του υπ. Παιδείας, τα οποία προέρχονται από τον χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ευνοούν το άτυπο αίτημα της ΟΛΜΕ να κλείσει υπέρ αυτής η αναλογία, όπως έγινε άλλωστε και με τους διορισμούς στην ειδική αγωγή.

Συγκεκριμένα, στην ειδική αγωγή έγιναν 4.500 διορισμοί εκπαιδευτικών και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, σχεδόν ισόποσα μοιρασμένοι. «Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι παρουσιάζουν ως δίκαιο τρόπο την ισοκατανομή των μόνιμων διορισμών μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης, οι οποίες φαίνονται ξεκάθαρα από τις προσλήψεις αναπληρωτών και είναι περίπου 70% στην πρωτοβάθμια και περίπου 30% στη δευτεροβάθμια», λέει η παράταξη Δημοκρατική Συνεργασία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, παρουσιάζοντας την κατανομή των προσλήψεων αναπληρωτών φέτος και τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά, φέτος με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΔΗΣΥ έγιναν περί τις 22.500 προσλήψεις αναπληρωτών σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία και 12.000 προσλήψεις σε γυμνάσια και λύκεια. «Το υπ. Παιδείας παραμένει έρμαιο κομματικών πιέσεων διαφόρων παραγόντων με θεσμικό ή εξωθεσμικό ρόλο», λέει η ΔΗΣΥ ζητώντας δίκαιη κατανομή των διορισμών.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Κεραμέως, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση, το υπουργείο έχει προχωρήσει ήδη στην πρόσληψη και διορισμό φέτος άνω των 49.200 εκπαιδευτικών. Οσο για τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί υπερπληθυσμού των τάξεων, η υπουργός επανέλαβε πως μόνο το 3% των σχολικών τμημάτων του δημοσίου έχουν πάνω από 25 μαθητές.

Την ίδια στιγμή, η ΟΛΜΕ συστήνει στους εκπαιδευτικούς που δεν έκαναν τηλεκπαίδευση σε μαθητές κατειλημμένων σχολείων να στείλουν, μετά και γνωμοδότηση της ΑΔΕΔΥ, εξώδικο στους διευθυντές εκπαίδευσης εάν τους περικόψουν αποδοχές με βάση και τη σχετική εγκύκλιο του υπ. Παιδείας.

Τέλος, για το θέμα της χορήγησης της εννεάμηνης άδειας ανατροφής παιδιού στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, και ύστερα από την εγκύκλιο που ανέφερε ότι μπορούν να την πάρουν μέχρι το παιδί να γίνει δύο ετών, η κ. Κεραμέως δήλωσε ανοιχτή στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, όταν μάλιστα για τους διοικητικούς υπαλλήλους ο χρόνος είναι η τετραετία.

kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης...

Πλαίσιο υλοποίησης Προγραμμάτων Αγωγής Σταδιοδρομίας

Tweet ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2020-2021 Σε συνέχεια της …

Θεσσαλονίκη: Συγκλονίζει η σύζυγος του 37χρονου που νικήθηκε από τον κορονοϊό – BINTEO

TweetΠατέρας τριών παιδιών. Μόλις 37 ετών. Τηρούσε ευλαβικά τα μέτρα. Είχε κάνει ακόμα και το …

Δωρεάν οι υπηρεσίες για την πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Tweet Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) και οι Επιχειρήσεις – Μέλη του, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *