Ενταφιάζεται η Δημοκρατική μας Παιδεία

Του Αθανάσιου Κατσίμπελη*

Η κρίση που διέρχεται σήμερα η πατρίδα μας δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι κρίση Παιδείας, κρίση Πολιτισμού, κρίση Ηθικής. Τα φαινόμενα σήψης της κοινωνίας μας και του πολιτικού μας συστήματος που παρατηρούμε όλοι καθημερινά αντανακλούν τα αποτελέσματα των πειραματισμών που έγιναν για χρόνια στο εκπαιδευτικό μας σύστημα όπου χάθηκε ο βασικός σκοπός του, δηλαδή η ανάπτυξη ενός δημοκρατικού πολίτη.

Είναι τυχαίο πως στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία κάποιοι εξαφανίζουν την  Πολιτειακή Αγωγή στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, ενώ για χρόνια τη διατηρούσαν υποβαθμισμένη; Η απαιδευσία των Πολιτών ως προς το ρόλο τους μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση!

Με έκπληξη έμαθα πριν λίγες ημέρες πως το Υπουργείο Παιδείας θεώρησε ότι δεν χωράει στην ύλη ένα κείμενο με το οποίο γαλουχήθηκαν γενιές και γενιές, ένα κείμενο τεράστιας παιδευτικής αξίας το οποίο διδάσκεται παγκοσμίως. Το κείμενο αυτό που υμνεί την ελευθερία και τη δημοκρατία δεν είναι άλλο από τον Επιτάφιο του Περικλή δηλαδή το απόσπασμα από το έργο του αρχαίου Αθηναίου ιστορικού Θουκυδίδη στο οποίο παρατίθεται ο λόγος που ο Περικλής εκφώνησε το 430 π.Χ. για τους πρώτους νεκρούς του Πελοποννησιακού πολέμου. Ο λόγος βρίσκεται στο δεύτερο βιβλίο του έργου (2.35 έως 2.44) και περιλαμβάνει ένα φλογερό ύμνο στην Αθηναϊκή δημοκρατία και στην αγάπη του Αθηναίου προς την ελευθερία. 

«Και καλείται το πο­λίτευμά μας Δημοκρατία, γιατί η κυβέρνηση της πόλης δεν βρίσκεται στα χέρια των ολίγων, βρίσκεται στα χέρια των πολλών», γράφει ο αθηναίος ρήτορας, πολιτικός και στρατηγός Περικλής στον «Επιτάφιο Λόγο» του βάζοντας τα θεμέλια όχι μόνο της αθηναϊκής ακμής αλλά και του δυτικού πολιτισμού.

Τα παιδιά μας λοιπόν δεν διδάσκονται φέτος για πρώτη φορά το τελειότερο κείμενο δημοκρατικής πολιτειακής Παιδείας στο κόσμο με την εκπληκτική δικαιολογία πως  “το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής προσπαθεί με τις αλλαγές να διατηρεί αναλλοίωτο το χαρακτήρα της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς. Επιπλέον δε, σε περίπτωση που πραγματοποιούνται αλλαγές σε ορισμένα μαθήματα, ο λεξιλογικός και εκφραστικός πλούτος της Ελληνικής Γλώσσας συμπληρώνεται και ενισχύεται από άλλα μαθήματα και εκπαιδευτικές δραστηριότητες”. 

Τα παραπάνω αναφέρονται σε γραπτή απάντηση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη σε ερώτηση σχετικά με την κατάργηση της διδασκαλίας του Επιταφίου του Περικλέους και τη μείωση των ωρών διδασκαλίας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στη Γ’ Τάξη του Γενικού Λυκείου.

Aνακάλυψα ξανά τον Πατέρα της Επιστήμης της Ιστορίας  διαβάζοντας το νέο βιβλίο του Ηλία Κουσκουβέλη με θέμα: “Θεωρία Απόφασης στον Θουκυδίδη” το οποίο με έκανε να συνειδητοποιήσω κι εγώ τη μοναδική διαπίστωση του συγγραφέα πως “ο Θουκυδίδης…είναι κάτι πολύ περισσότερο από ιστορικός, όπως άλλωστε πίστευαν και οι σχολιαστές της αρχαιότητας, όταν αναφέρονταν σε αυτόν αποκλειστικά με το «ο συγγραφεύς», σε αντίστιξη με τον Όμηρο, στον οποίον αναφέρονταν με το «ο ποιητής» και πως μέσα από τη μελέτη του πολέμου «Πελοποννησίων και Ἀθηναίων» ασχολείται με τα αίτια, τη λειτουργία και την κοινωνιολογία του φαινομένου, την ηγεμονία, τον ανταγωνισμό της ισχύος και την πόλωση, τη στρατηγική σε όλες της τις εκφάνσεις, τις συμμαχίες και τη συνοχή τους, τη συμβατική αποτροπή και τις προϋποθέσεις της, τη φύση και τη συμπεριφορά του ανθρώπου σε συνθήκες πολέμου, αλλά και το πολίτευμα και την ηγεσία”.

Όλα αυτά δηλαδή  που χρειάζεται να μάθει ένας σύγχρονος νέος.

Αθανάσιος Κατσίμπελης
Δάσκαλος, Μ.Εd – Νομικός

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *