ΔΟΕ : Για την άνιση μεταχείριση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και την καταβολή της μισθοδοσίας τους

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., από το 2012 μέχρι σήμερα, έχει αναδείξει ως κορυφαίο και κομβικό αίτημα του κλάδου τον διορισμό όλων των μόνιμων εκπαιδευτικών που έχει ανάγκη η δημόσια εκπαίδευση, σύμφωνα με τις θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος για τη δομή και τη λειτουργία του σχολείου (πλήρης λειτουργία ολοήμερου για όλους τους μαθητές, ανάπτυξη και στελέχωση όλων των υποστηρικτικών δομών και της Ειδικής Αγωγής, μείωση του αριθμού των μαθητών σε 15 για τα τμήματα νηπιαγωγείου και 20 δημοτικού κλπ.). Για την ενίσχυση του αγώνα αυτού κατέθεσε και σχετική αναφορά στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναδεικνύοντας τόσο την απαράδεκτη επανάληψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου για την κάλυψη πάγιων αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό όσο και το, επίσης απαράδεκτο, φαινόμενο της άνισης μεταχείρισης των συμβασιούχων-αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε επίπεδο δικαιωμάτων σε σχέση με τους μόνιμους συναδέλφους.

        Οι, μόνιμα, αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που υπηρετούν με αυταπάρνηση τη Δημόσια Εκπαίδευση, διαρκώς μετακινούμενοι σε όλη την επικράτεια με απίστευτο κόστος μετακινήσεων και διαμονής (που σε πληθώρα περιπτώσεων αποτελεί και αυτή ζητούμενο), πέρα από τα μειωμένα εργασιακά δικαιώματα αντιμετωπίζουν, δυστυχώς και σοβαρά προβλήματα διαβίωσης. Αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και το, αυτονόητο για κάθε εργαζόμενο, η σταθερή ημερομηνία πληρωμών, εξαρτάται από τον βαθμό έγκαιρης ανταπόκρισης της, εκάστοτε, πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. κάτι που  δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας και απαξίωσης για τους ίδιους και το πολύτιμο έργο τους.

Επαναλαμβάνεται, δυστυχώς, με εξαιρετική συχνότητα το τραγικό φαινόμενο να μην υπάρχει σταθερή ημερομηνία πληρωμών για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, γεγονός που προκαλεί ανυπέρβλητα προβλήματα προγραμματισμού ή/και ακόμη επιβίωσής τους.

Η ευθύνη για όλα τα παραπάνω βαραίνει αποκλειστικά και διαχρονικά όλες τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας που αντί της πραγματοποίησης των, απόλυτα απαραίτητων, διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών έχουν συνειδητά επιλέξει τη μονιμοποίηση του θεσμού της αναπλήρωσης με μειωμένα δικαιώματα.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. απαιτεί :

  • Την άμεση πραγματοποίηση του διορισμού όλων των μόνιμων εκπαιδευτικών που έχει ανάγκη η δημόσια εκπαίδευση (με το μέγεθος να αποτυπώνεται στον αριθμό των επαναλαμβανόμενων προσλήψεων για πάγιες ανάγκες) , σύμφωνα με τις θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος για τη δομή και τη λειτουργία του σχολείου.
  • Την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών (εργασιακών, υγειονομικής περίθαλψης, αδειών…) σε ισότιμη βάση με τους μόνιμους συναδέλφους.
  • Τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των απαράδεκτων  συνθηκών εξεύρεσης στέγης (ιδιαίτερα στις περιοχές με υψηλή τουριστική ανάπτυξη).
  • Τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ανάληψης υπηρεσίας για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς ώστε να μην υπόκεινται σε περαιτέρω ταλαιπωρία στην έναρξη κάθε σχολικού έτους (ιδιαίτερα σε περιοχές όπου απαιτούνται πολλαπλές μετακινήσεις π.χ. Κυκλάδες).
  • Τη διασφάλιση της έγκαιρης και σταθερής ημερομηνίας καταβολής της μισθοδοσίας τους σε πάγια βάση (το αργότερο μέχρι την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα).

 

Διαβάστε επίσης...

Συνάντηση Κεραμέως με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου

TweetΤην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επισκέφθηκε σήμερα η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα …

«Οδηγίες προς Διευθυντές και Εκπαιδευτικούς για την ταυτόχρονη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση»

Tweet ΘΕΜΑ: «Οδηγίες προς Διευθυντές και Εκπαιδευτικούς για την ταυτόχρονη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση» Έχοντας …

Η εγκύκλιος Ζαχαράκη για την επαναλειτουργία των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων

TweetΥ.ΠΑΙ.Θ.: Επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α. Προσέλευση στη σχολική μονάδα Β. Διαρρύθμιση των …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *