Διαχείριση κρίσης για άλλη μια φορά από το Υπουργείο Παιδείας

Γράφει ο Αθανάσιος Κατσίμπελης*

Για ακόμα μια φορά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας καλείται να διαχειριστεί μια νέα κρίση με κλειστά σχολεία για την προστασία της δημόσιας υγείας.Η επιτυχία της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας κρίνεται από το πόσο αποτελεσματικά μπορεί να διαχειριστεί μια κρίση.Όπως λέει κι ο λαός μας “Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται”.

Μπορεί να έχουν γίνει πολλές αστοχίες σε θέματα πολιτικής διαχείρισης, όπως το πρόσφατο φιάσκο με τις εκλογές των αιρετών αντιπροσώπων και την ηχηρή ακύρωση της διαδικασίας στην πράξη από το 95% των εκπαιδευτικών, αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως καμία πολιτική ηγεσία Υπουργείου Παιδείας τα τελευταία χρόνια δεν διαχειρίστηκε τόσες πολλές συνεχείς κρίσεις και να καταφέρει να σταθεί αξιοπρεπώς.

Ποτέ δεν είχαν προσληφθεί 50.014 νέοι μόνιμοι  και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και ειδικό εκπαιδευτικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικί στα σχολεία μας, ενώ το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εξασφάλισε για την εκπαιδευτική κοινότητα 2.800 ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, για την αντιμετώπιση σχετικών συνεπειών της πανδημίας του Covid-19.

Σε χρόνο ρεκόρ με τη βοήθεια άξιων μαχόμενων δασκάλων και της ΕΡΤ στήθηκε πέρσι η Εκπαιδευτική τηλεόραση, που θα έπρεπε κανονικά να είναι μόνιμη στους τηλεοπτικούς μας δέκτες διότι πάντα θα υπάρχουν παιδιά που θα λείπουν από το σχολείο, και από τη Δευτέρα το πρωί στις 9 θα είναι πάλι κοντά στους μαθητές από τη συχνότητα της ΕΡΤ2.

Η τηλεκπαίδευση, ευτυχώς έγινε υποχρεωτική και προσαρμόστηκε για πρώτη φορά στις ανάγκες του Δημοτικού καθώς οι διδακτικές ώρες θα είναι 30 λεπτά και τα μαθήματα θα γίνονται από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα για να διευκολύνονται οι ελληνικές οικογένειες.

Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν αν δεν έχουν εξοπλισμό να πηγαίνουν στο σχολείο και οι μαθητές θα μπορούν να συνδέονται δωρεάν καθώς αν κάποιος συνδέεται στις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το υπουργείο για την τηλεκπαίδευση, δεν θα υπάρχει χρέωση δεδομένων (data). Υπάρχει επίσης δυνατότητα σύνδεσης στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και μέσω σταθερού τηλεφώνου με αστική χρέωση.

Δεν σταματάει λοιπόν το μάθημα επειδή αναστέλλεται η δια ζώσης διδασκαλία και τα σχολεία τώρα θα συνεχίσουν να λειτουργούν με εντατικούς ρυθμούς για να βρεθούν ξανά κοντά στους μαθητές και τους γονείς αλλά και κάθε οικογένεια που αγωνιά για το μέλλον των παιδιών της και την υγεία όλων μελών της.

Όπως είπε η Υπουργός Παιδείας κα.Νίκη Κεραμέως : “Την άνοιξη αλλά και από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μας, οι γονείς και κηδεμόνες, επιδείξατε εντυπωσιακή προσαρμοστικότητα και μεγάλη ευσυνειδησία στη μετάβαση από τη δια ζώσης διδασκαλία στην τηλεκπαίδευση. Έτσι και τώρα, θα αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για να κρατήσουμε τη μαθησιακή διαδικασία ζωντανή σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες. Δυσκολίες ασφαλώς και υπάρχουν και θα υπάρχουν – εδώ είμαστε για να επιλύουμε όποια δυσκολία προκύπτει, για να διορθώνουμε όποια αρρυθμία, για να βελτιώνουμε τις λύσεις”.

Η αλήθεια είναι πως για να πετύχει το νέο εγχείρημα και να κρατήσουμε ζωντανά τα σχολεία θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί ώστε να καταφέρουμε να κρατήσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία ζωντανή, για να επιτρέψουμε στα παιδιά μας να συνεχίσουν όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται τη μαθησιακή διαδικασία.

Το αποτέλεσμα θα κρίνει κι αυτή τη διαχείριση κρίσης.Ας ελπίσουμε όλοι να πετύχει.

 

 

Διαβάστε επίσης...

Ν. Τζανάκης: Αν ανοίξουν τα σχολεία θα υπάρξει υπερμεταδοτικότητα – Η κορύφωση μετά τις 20 Ιανουαρίου (video)

Tweet«Στη χώρα μας εξελίσσονται δύο πανδημικά κύματα, ένα αφορά την Δέλτα και ένα την Όμικρον.Οι …

Βίντεο για τις γυναικοκτονίες από το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου Επιδαύρου

TweetΜία νέα λέξη μπήκε στα ελληνικά λεξικά το 2021: Γυναικοκτονία. Η Ελλάδα συγκλονίστηκε το 2021 …

Νίκος Τζανάκης : Να παραταθούν για μια εβδομάδα οι διακοπές των μαθητών

TweetΑν ανοίξουμε αυτή τη στιγμή τα σχολεία θα δείτε ότι θα κλείσουν μετά από ένα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *