Δεν οδήγησε στον εκδημοκρατισμό η Αραβική Άνοιξη

Τα «γιατί», «πού», «πότε» και «πώς» της Αραβικής Άνοιξης, δύο χρόνια μετά την εκδήλωσή της, επιχειρεί να αναλύσει ο συλλογικός τόμος «Η Αραβική Άνοιξη», σε επιμέλεια του καθηγητή Ηλία Κουσκουβέλη, ο οποίος κυκλοφορεί από το Εργαστήριο Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Η έκδοση παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελο Λιβιεράτο και τον βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ και πρόεδρο του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» Γιάννη Μιχελάκη, σε εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο. Συνισταμένη των ομιλητών ήταν πως η Αραβική Άνοιξη δεν ολοκληρώθηκε και δεν οδήγησε στον εκδημοκρατισμό των κρατών όπου εκδηλώθηκε.
«Η Αραβική Άνοιξη ήταν ένα επεισόδιο στον μακρύ δρόμο μετάλλαξης και μετασχηματισμών που παρακολουθούμε στον αραβικό κόσμο, στην προσπάθειά του να βρει μια θέση στον κόσμο που αλλάζει», σημείωσε ο κ. Λιβιεράτος και παρατήρησε πως η Αραβική Άνοιξη εξελίχθηκε σε χώρες με μεγάλο ενεργειακό ενδιαφέρον.
Ο κ. Μιχελάκης σημείωσε πως τα δεδομένα δείχνουν ότι η Αραβική Άνοιξη ήταν τελικά χειμώνας: «Αμφισβητώ αν είναι Αραβική Άνοιξη, με την έννοια ότι αυτό που έγινε τελικά, μετά από όλα αυτά τα κινήματα, μένει να δούμε πού θα οδηγήσει. Διότι δεν έχει οδηγήσει ακόμη στο ευκταίο, που είναι ουσιαστικά το να υπάρχει ένα δημοκρατικό πολίτευμα. Έχουμε πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας και η κρίση στη Συρία το αποδεικνύει», επισήμανε.
Εκ μέρους των συγγραφέων μίλησαν ο πρώην πρύτανης του ΠΑΜΑΚ Ηλίας Κουσκουβέλης και ο επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Σπύρος Λίτσας. Ο κ. Κουσκουβέλης σημείωσε χαρακτηριστικά πως η Αραβική Άνοιξη θα μπορούσε να μπει σε εισαγωγικά και πρόσθεσε πως αφενός δεν τελείωσε, αφετέρου δεν έχει επέλθει ο εκδημοκρατισμός. Ο κ. Λίτσας εκτίμησε πως «τα εσωτερικά κοινωνικά ελλείμματα του αραβικού κόσμου, η διαφθορά και τα απότοκα του ψυχροπολεμικού κόσμου καθεστώτα, που δεν μπορούσαν να δώσουν όραμα, ήταν οι αιτίες της Αραβικής Άνοιξης».

 

makthes.gr

Διαβάστε επίσης...

Καταργείται η Αργία των Τριών Ιεραρχών και για τα Φροντιστήρια με ΥΑ

TweetΥπεγράφη από την Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μ. Μακρή, η με αριθμ. 8778/Ν1/26-01-2024  απόφαση …

1ο Διεθνές Παιδαγωγικό Συνέδριο της ΔΙ.Π.Ε. Πιερίας

Tweet Σας ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας διοργανώνει, σε συνεργασία με την Περιφερειακή …

Έγκριση αιτήματος για υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «THE CROCUS PROJECT»

TweetΈγκριση αιτήματος για υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «THE CROCUS PROJECT» Σχετ.: 1. οι υπό στοιχεία …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *