Γλώσσα: κύτταρο του πολιτισμού

Γραφεί η Σταυρούλα Ζαφειροπούλου* στo patrisnews

Είναι ευρέως γνωστό πως η γλώσσα, μεταξύ άλλων (θρησκεία, έθιμα…) αποτελεί συστατικό στοιχείο του πολιτισμού και η ‘επιβίωσή’ της προασπίζει τη συνέχεια ενός λαού και τη διαφυλάσσει από αλλότρια στοιχεία που πιθανώς εισχωρήσουν με τα χρόνια. Η προσφορά της γλώσσας συνεπώς είναι ανεκτίμητη σε κάθε δραστηριότητα του ανθρώπου καθώς με αυτή αποκρυσταλλώνονται τα οράματα των εθνών του κόσμου. Η ελληνική γλώσσα έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα κι είναι συνυφασμένη με τον ελληνορθόδοξο πολιτισμό.

Στην εποχή μας πολλοί υποστηρίζουν πως η γλώσσα μας περνάει «κρίση». Πού βασίζεται όμως αυτό; Καταρχάς, ως «γλωσσική κρίση» ορίζεται η δυσκολία αφομοίωσης ξένων λέξεων που έχουν ενταχθεί στο λεξιλόγιό μας –κυρίως- λόγω των καθημερινών αναγκών. Παραδείγματος χάρη, λέξεις και εκφράσεις που σχετίζονται με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή όπως internet, computer… Ωστόσο, η εισχώρηση νέων λέξεων δε σημαίνει απαραίτητα γλωσσική κρίση, άλλωστε αξίζει να αναφερθεί πως στο παρελθόν η ελληνική γλώσσα δάνεισε και δανείστηκε δημιουργικά λέξεις χωρίς να χάσει τη γνησιότητά της. Πόσο χρήσιμα είναι όμως τα γλωσσικά δάνεια; Εδώ οι γνώμες διίστανται. Ορισμένοι είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με την αποτελεσματικότητα του «δανεισμού» αναφέροντας πως το λεξιλόγιο ξένων γλωσσών χρησιμοποιείται επιδεικτικά για να μην θεωρούμαστε πεπερασμένοι και οπισθοδρομικοί ενώ επικαλούνται την ξενομανία και τον μιμητισμό του νεοέλληνα. Από την άλλη πλευρά, πολλοί θεωρούν εποικοδομητική την επαφή με άλλους λαούς και την ανταλλαγή πολιτισμικών στοιχείων ώστε, να παραμένουμε «σύγχρονοι» και διαρκώς ενημερωμένοι για τα νέα δεδομένα.

Εν κατακλείδι, οι γλώσσες δίνουν «άρωμα» και «χρώμα» διαφοροποιώντας πολιτισμικά τους λαούς. Η ελληνική γλώσσα «ζει» αναλλοίωτη εδώ και 2.000 χρόνια και έχει συμβάλλει στην εδραίωση του ελληνικού πολιτισμού. Είναι χρέος όλων μας να φροντίζουμε ώστε να παραμείνει ακέραια και μοναδική, καθώς πρόκειται για έναν αχώριστο “φίλο” του ανθρώπου στο ταξίδι της ζωής.

 

*Φοιτήτρια του τμήματος φιλολογίας του πανεπιστημίου Πατρών

Διαβάστε επίσης...

Κορονοϊός – ΠΟΥ: Ραγδαία αύξηση του αριθμού των θυμάτων μέσα σε μία εβδομάδα

TweetΣύμφωνα με τον διευθυντή του οργανισμού οι νεκροί σε όλο τον κόσμο τις επόμενες μέρες …

Ελληνική ανακάλυψη βάζει «φρένο» στους θανάτους από κορωνοϊό! Το τεράστιο επίτευγμα για την ανάσχεση της εξέλιξης της λοίμωξης, αλλά και τη θεραπεία για ολόκληρο τον κόσμο!

TweetΈνα νέο, βαρύ “όπλο” στη “μάχη” για την ανάσχεση της εξέλιξης της λοίμωξης Covid-19 σε …

Κοινωνική Ιστορία (Ο κορωνοϊός) 7ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής

Tweet«Αυτή είναι μια κοινωνική ιστορία που δημιουργήθηκε με σκοπό να καθησυχάσει και να βοηθήσει τα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *