Αύξηση ωραρίου με χάλια μισθούς για τους εκπαιδευτικούς

Ρεπορτάζ Εύη Πανταζοπούλου/ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αύριο κρίνεται η μοίρα των πανελλαδικών εξετάσεων, που είναι προγραμματισμένες να αρχίσουν στις 17 Μαΐου, κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ). Υπενθυμίζεται ότι όλες οι παρατάξεις του συνδικαλιστικού οργάνου των καθηγητών, πλην του ΠΑΜΕ, έχουν εισηγηθεί απεργία στις πανελλαδικές εξετάσεις, προκειμένου να μην εφαρμοστεί η επιμήκυνση του ωραρίου τους κατά δύο ώρες εβδομαδιαίως.

Σήμερα, πάντως, η ΟΛΜΕ έχει προσκληθεί σε ενημερωτική συνάντηση σχετικά με την αύξηση των διδακτικών ωρών από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο δεν σκοπεύει να κάνει πίσω και ήδη εξετάζει λύσεις, όπως η επίταξη, για την ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων σε περίπτωση που η ομοσπονδία εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις.

Έρευνα του ΟΟΣΑ

Μάλιστα, στελέχη του υπουργείου Παιδείας υπεραμύνονται της επέκτασης των διδακτικών ωρών, επικαλούμενα πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Όπως σημειώνουν, και μετά την αύξηση αυτή η Ελλάδα θα βρίσκεται ως προς τις ώρες που διδάσκουν οι εκπαιδευτικοί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση περίπου στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, οι Έλληνες καθηγητές εργάζονταν λιγότερο συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ευρώπης, αυξάνοντας το κόστος ανά μαθητή στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος διδασκαλίας στην Ευρώπη είναι 19,1 ώρες και στην Ελλάδα ήταν, πριν από την επιμήκυνση του ωραρίου, 18,4 ώρες. Στον αντίποδα, οι Έλληνες εκπαιδευτικοί είναι από τους πλέον κακοπληρωμένους της Ευρώπης μετά τις περικοπές στο εισόδημά τους, την τελευταία τριετία. Για του λόγου το αληθές, ο κατώτερος ετήσιος μεικτός μισθός ανέρχεται στα 9.858 ευρώ ετησίως και είναι επιπέδου Τουρκίας, Κροατίας, Πολωνίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας. Όσον αφορά τον ανώτερο μεικτό μισθό των καθηγητών, υπολογίζεται στα 25.756 ευρώ ετησίως, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 45.516 ευρώ, δηλαδή σχεδόν τα διπλά. Αύριο θα συνεδριάσει και το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), το οποίο θα προτείνει την κήρυξη κινητοποιήσεων στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια με στόχο να ανακληθεί η απόφαση αύξησης του ωραρίου τους.

Εφημερίδα Δημοκρατία 8/5/2013

Διαβάστε επίσης...

Καταργείται η Αργία των Τριών Ιεραρχών και για τα Φροντιστήρια με ΥΑ

TweetΥπεγράφη από την Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μ. Μακρή, η με αριθμ. 8778/Ν1/26-01-2024  απόφαση …

1ο Διεθνές Παιδαγωγικό Συνέδριο της ΔΙ.Π.Ε. Πιερίας

Tweet Σας ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας διοργανώνει, σε συνεργασία με την Περιφερειακή …

Έγκριση αιτήματος για υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «THE CROCUS PROJECT»

TweetΈγκριση αιτήματος για υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «THE CROCUS PROJECT» Σχετ.: 1. οι υπό στοιχεία …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *