Αυτές είναι οι 10 λέξεις που έχουν «εξοριστεί» για το 2023

Καθώς μπήκαμε στο 2023, το πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, Lake Superior State University, δημιούργησε μια λίστα με τις 10 λέξεις – φράσεις που είναι απαγορευμένες καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Κάθε χρόνο από το 1976, το Lake Superior State University δημοσιεύει τη λίστα με τις λέξεις που πρόκειται να απαγορευθούν για ολόκληρο το επόμενο έτος.

Περισσότεροι από 1.000 καθημερινοί όροι έχουν φτάσει στη “λίστα της ντροπής”. Φέτος, το GOAT (το ακρωνύμιο του Greatest Of All Time) βρίσκεται στην κορυφή.

Δείτε τη λίστα:

  1. GOAT : Το ακρωνύμιο του Greatest of All Time παίρνει την πρώτη θέση για υπερβολική χρήση, κακή χρήση και μη λειτουργικότητας. «Το χρησιμοποιούν για όλους και για τα πάντα, από αθλητές μέχρι φτερούγες κοτόπουλου».
  2. Inflection point / Σημείο καμπής: Μαθηματικός όρος που μπήκε στην καθημερινή γλώσσα και έχασε την αρχική του σημασία. «Το σημείο καμπής έχει φτάσει στο σημείο κορεσμού και στο σημείο εκκίνησης».
  3. Gaslighting / Εξαπάτηση: Η υπερβολική χρήση αποσυνδέει τον όρο από την πραγματική ανησυχία που είχε εντοπίσει στο παρελθόν: επικίνδυνη ψυχολογική χειραγώγηση που προκαλεί στα θύματα δυσπιστία στις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις αναμνήσεις ή την αντίληψη της πραγματικότητας.
  4. Quiet quitting / Σιωπηρή παραίτηση: Μοντέρνο αλλά ανακριβές. Συνεχής κακή χρήση και υπερβολική χρήση.
  5. Moving forward / Προχωρώντας μπροστά: Κακή χρήση, υπερβολική χρήση και κανένας λόγος ύπαρξης. «Πού αλλού θα πηγαίναμε;»
  6. Amazing / Καταπληκτικό: «Δεν είναι όλα καταπληκτικά και όταν το σκέφτεσαι, είναι πολύ λίγα». Αυτή η λέξη πρέπει να προορίζεται για αυτό που είναι εκθαμβωτικό, συγκινητικό ή προκαλεί δέος. Αρχικά εξορίστηκε για κακή χρήση, υπερβολική χρήση και αχρηστία το 2012.
  7. Absolutely / Απολύτως: Σφετερίστηκε το απλό «ναι»
  8. Does that make sense? / Βγάζει νόημα αυτό;: Κακή χρήση, υπερβολική χρήση.
  9. Irregardless / Ανεξάρτητα: Δεν είναι καν λέξη. Κάποιος μετέφερε ότι το πρόθεμα «ir» + «ανεξάρτητα» είναι πλεονασμός. «Πάρτε το «ανεξάρτητα» και ντύστε το για έμφαση, δείχνοντας την ικανότητά σας σε ανύπαρκτες λέξεις»
  10. It is what it is / Είναι αυτό που είναι: Άλλη μια λέξη που επαναλαμβάνεται. Πρώτη φορά αποτέλεσε «απαγορευμένη» λέξη το 2008 για υπερβολική χρήση.

Για τη λίστα του 2023, οι κριτές του Lake Superior State University εξέτασαν περισσότερες από 1.500 υποβολές προτού καταλήξουν στην πρώτη δεκάδα τους.

Ένας εκπρόσωπος του πανεπιστημίου είπε, για τον υπ’ αριθμόν ένα υποψήφιο, το “GOAT”: «Όσοι ψήφισαν δεν χρειαζόταν να είναι φυσικοί ή φιλόλογοι για να προσδιορίσουν την κυριολεκτική αδυναμία και την τεχνική ασάφεια αυτού του περίεργου όρου”.

Οι λέξεις και οι όροι που απαγορεύτηκαν το 2022 περιελάμβαναν τις εξής: “χωρίς ανησυχίες”, “είσαι σε σίγαση” και “περίμενε, τι;” (“no worries”, “you’re on mute,”,  “wait, what?”).

Το 1983, μια από τις απαγορευμένες λέξεις ήταν “Reaganomics” – ο πολύ υπερβολικά χρησιμοποιούμενος όρος εκείνη την εποχή, για τις οικονομικές πολιτικές που προωθούσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν. Επίσης προβλέψιμη ήταν η απαγόρευση του “Y2K” το 1999, ενώ ακολούθησε το “millennium” το 2000.

Το 1999 η «Μόνικα Λεβίνσκι» προστέθηκε στη λίστα.

Το πανεπιστήμιο έχει κατοχυρώσει ακόμη και πνευματικά δικαιώματα στην έννοια της “Λίστας των Απαγορευμένων Λέξεων” για να «υποστηρίξει, να προστατεύσει και να υποστηρίξει την αριστεία στη γλώσσα ενθαρρύνοντας την αποφυγή λέξεων και όρων που είναι καταπονημένοι, περιττοί, οξύμωροι, κλισέ, παράλογοι, ανούσιοι – και κατά τα άλλα αναποτελεσματικοί, μπερδεμένοι, ή εκνευριστικοί».

 

Ευανθία Τασσοπούλου enikos.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *