Αστεροειδής “2019 ΟΚ” ένας “απρόσκλητος” επισκέπτης!

Στις 25 Ιουλίου, ένα ουράνιο αντικείμενο μεγέθους ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου, πλάτους 100 μέτρων (κατά προσέγγιση), πλησίασε τη Γη στα 65.000 χιλιόμετρα! Προκειμένου να γίνει ευκολότερα αντιληπτή η συγκεκριμένη απόσταση, σημειώνεται πως η μέση απόσταση Γης – Σελήνης είναι σχεδόν 384.400 χιλιόμετρα.Πρόκειται για τον αστεροειδή “2019 ΟΚ”, ο οποίος είχε εντοπισθεί και στο παρελθόν ωστόσο δεν είχε αναγνωρισθεί ως “κοντινός” μας αστεροειδής. Τα αντικείμενα αυτά υπάρχουν σε αφθονία στο διάστημα και θεωρούνται κατάλοιπα του σχηματισμού του Ηλιακού μας συστήματος. Ο “2019 ΟΚ” εντοπίσθηκε για πρώτη φορά από το SONEAR (Southern Observatory for Near-Earth Asteroids Research). Το τηλεσκόπιο αυτό βρίσκεται στη Βραζιλία και παρατήρησε τον εν λόγω αστεροειδή μια ημέρα πριν προσεγγίσει τον πλανήτη μας. Η ύπαρξη του επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια και από άλλα τηλεσκόπια.

Εικόνα 1: ESA observation of 2019OK through ISON network

Στην εικόνα 1 φαίνεται ο “2019 ΟΚ” (μαύρος κυκλικός δίσκος στο κέντρο), όπως παρατηρήθηκε από τον Eυρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος λίγο πριν την κοντινότερη προσέγγιση του στη Γη. Τα σημάδια στο φόντο της εικόνας, που μοιάζουν με θολές γραμμές, είναι αστέρες.
Η “επίσκεψη” του “2019 ΟΚ” μας υπενθύμισε την ανάγκη για ακόμη πιο προσεκτική παρατήρηση του ουρανού. Απώτερος στόχος είναι η ακριβέστερη αναγνώριση αστεροειδών από τα σημερινά και μελλοντικά τηλεσκόπια, συμπεριλαμβανομένου του επερχόμενου “Flyeye” του Eυρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Διαβάστε επίσης...

ΠΛΩΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΕΡΑΪΔΑ | Δωρεάν Εκπαιδευτικές Δράσεις 2021-2022

Tweet ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ               …

Εκπαιδευτικά Προγράμματα στο Μουσείο Κοτσανά!

Tweet Τηλεπικοινωνίες και κρυπτογραφία: πώς επικοινωνούσαν και έστελναν κωδικοποιημένα μηνύματα οι αρχαίοι Έλληνες Οι μαθητές …

ΔΟΕ : Σε ισχύ η απεργία-αποχή της Δ.Ο.Ε.

TweetΣυνάδελφοι, με ανακοίνωσή μας στις 13/10/21 σας ενημερώσαμε για το γεγονός ότι η απεργία-αποχή θα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *