Από δύο φωλιές «ξεμύτησαν» τα πρώτα χελωνάκια του 2019 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Το βράδυ της Παρασκευής 26 Ιουλίου 2019 τα πρώτα χελωνάκια στην περιοχή Προστασίας της Φύσης του Κυπαρισσιακού Κόλπου βγήκαν από την φωλιά τους και κατευθύνθηκαν γρήγορα στα νερά του Ιονίου Πελάγους. Οι εθελοντές του προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ στην περιοχή αντίκρισαν με ενθουσιασμό για άλλη μία χρονιά το θαύμα της ζωής μέσα από τα ίχνη δεκάδων μικρών νεοσσών. Οι συντονισμένες δράσεις του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου και του ΑΡΧΕΛΩΝ έχουν σκοπό την επιστημονική παρακολούθηση και την προστασία του είδους.

Όπως και η έναρξη της ωοτοκίας φέτος έγινε με τον εντοπισμό δύο φωλιών, έτσι και η έναρξη της εκκόλαψης ξεκίνησε με χνάρια νεοσσών που βγήκαν από δύο ξεχωριστές φωλιές.

Τα αυγά της Καρέττα (ή Caretta caretta όπως ονομάζεται στην Ταξινομική) επωάζονται για περίπου 50 ημέρες, θαμμένα προσεχτικά μέσα στην άμμο. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα χελωνάκια βγαίνουν από τις φωλιές τους τη νύχτα. Μόλις βγουν από τη φωλιά, καθοδηγούνται από το δυνατότερο φως. Εάν αυτό είναι το φως από το φεγγάρι και τα αστέρια, θα κατευθυνθούν αμέσως προς την θάλασσα. Αν όμως στην παραλία υπάρχουν δυνατά φώτα από σπίτια, επιχειρήσεις, δημόσιο φωτισμό ή από επισκέπτες της παραλίας (φακοί, φωτιές κτλ.) τότε δυστυχώς τα χελωνάκια θα αποπροσανατολιστούν, με αποτέλεσμα να μην φτάσουν ποτέ στη θάλασσα, αλλά να χαθούν στο πίσω μέρος της παραλίας και να πεθάνουν από εξάντληση ή αφυδάτωση.

Εκεί λοιπόν που υπάρχουν οι φωλιές θαλάσσιας χελώνας, τα φώτα των κτιρίων και των δρόμων που φέγγουν στην παραλία πρέπει να κλείνουν νωρίς το βράδυ ή να σκιάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρχει διαρροή φωτός προς την παραλία ωοτοκίας. Αυτό ορίζει και το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Όσο κάτι τέτοιο δεν τηρείται, υπάρχει απώλεια νεοσσών, δηλαδή δεν είναι αποτελεσματική η προστασία του είδους.

Έχει υπολογιστεί ότι, στην καλύτερη περίπτωση, από τα 1000  χελωνάκια που θα μπουν στη θάλασσα, μόνο 1-2 θα καταφέρουν να επιβιώσουν και να φτάσουν στην ενηλικίωση, λόγω των πολλών φυσικών απειλών μέσα στο νερό. Είναι επομένως εξαιρετικά σημαντικό να φθάσουν στη θάλασσα όσο το δυνατόν περισσότερα χελωνάκια και σε αυτό μπορούμε να συμβάλλουμε όλοι, κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής, κλείνοντας τα φώτα μας και αποφεύγοντας να πάμε στην παραλία το βράδυ.

 

Πληροφορίες:

Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου, Αλεξάνδρα Αναγνωστοπούλου, Δασολόγος ΦΔ, τηλ. 2693031939

ΑΡΧΕΛΩΝ, Γιάννης Χαλκιάς, Υπεύθυνος Προγράμματος Δυτικής Πελοποννήσου, τηλ:6932285817

IMG_20170623_101818-(2)

Διαβάστε επίσης...

Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας : Θεαματική η μείωση των καπνιστών στην Ελλάδα

Tweet Σημαντική μείωση των καπνιστών (καθημερινών και περιστασιακών) σε ποσοστό που κυμαίνεται από 21.9% μέχρι …

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ονοματίζει τις μεταλλάξεις με γράμματα του ελληνικού αλφάβητου

TweetB.1.617, B.1.1.7, B.1.351… Το να θυμάται κανείς τις επιστημονικές ονομασίες των παραλλαγών της Covid-19 αποδεικνύεται …

Εξετάζεται ο εμβολιασμός παιδιών 12-15 ετών – Δεν θα είναι υποχρεωτικός

TweetΟ εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών παραμένει ένα ανοιχτό θέμα για την …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *