Έχουν αφήσει μια πόλη να πεθάνει από τα σκoυπίδια-Οι δάσκαλοι μπροστάρηδες στον Αγώνα

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Δασκάλων – Νηπιαγωγών οι φορείς του Πύργου – Για τη διασφάλιση της υγείας  και της ποιότητας της ζωής μας.

 

 

Μετά από μήνες απραξίας από πλευράς της δημοτικής αρχής Πύργου σε σχέση με τα απορρίμματα, γεγονός που έχει  ως αποτέλεσμα  να έχουν συσσωρευτεί τόνοι σκουπιδιών στους δρόμους της πόλης και των δημοτικών διαμερισμάτων, ήρθε η ώρα όπως όλα δείχνουν να αναλάβουν δράση οι πολίτες –δημότες !
Η θέση πως μόνο μέσα από κινηματική δράση μπορεί να αρθεί το αδιέξοδο έχει εκφραστεί πολλές φορές όλους αυτούς τους μήνες και από πολλούς. Μέχρι σήμερα βέβαια, δεν υπήρξε κάποια κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι πολίτες υπομένουν μια ζοφερή κατάσταση, αναμένοντας την κίνηση των «θεσμικών» με  διαλείμματα εξάρσεων που εκτείνονται από απλές διαμαρτυρίες ως απελπισμένες ενέργειες  είτε απόσυρσης και μεταφοράς των κάδων απορριμμάτων από την μια οδό  στην άλλη ή και την πυρπόληση των σωρών των σκουπιδιών.
Ωστόσο μετά  και από την  τελευταία «ειδική» συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πύργου, στην οποία συζητήθηκε αποκλειστικά και μόνον το θέμα των σκουπιδιών χωρίς να δοθεί λύση από τους αιρετούς και την συνεχιζόμενη  απραξία της δημοτικής αρχής, ωρίμασε η ιδέα της κινητοποίησης των ίδιων των πολιτών.
Την αρχή κάνουν οι δάσκαλοι –νηπιαγωγοί ευαισθητοποιημένοι από το πρόβλημα που συνεχώς διογκώνεται και τους κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία όλων των πολιτών και πριν από όλους για τους μικρούς μαθητές.
Ο Σύλλογος Δασκάλων –Νηπιαγωγών  Πύργου, με ανακοίνωσή του, απαιτεί τα αυτονόητα : Την άμεση απομάκρυνση των σκουπιδιών από την πόλη και  την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για τα απορρίμματα!
Και προκειμένου να επιτευχθεί επιτέλους λύση, καλεί όλους τους «συνδημότες», τους μαζικούς φορείς του δήμου σε κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν μέσα από μια συνάντηση –διαμαρτυρία , η οποία θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση –καταγγελία του Συλλόγου Δασκάλων –Νηπιαγωγών Πύργου έχει ως εξής :
Είναι γεγονός ότι ένα σοβαρό θέμα που αφορά την υγεία των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, αντιμετωπίστηκε από τις δημοτικές αρχές που άσκησαν εξουσία τα τελευταία χρόνια με προχειρότητα και χωρίς συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στην κοινωνία που τις εξέλεξε.
Πέντε μήνες νέας δημοτικής αρχής στην πόλη μας και το πρόβλημα με τα σκουπίδια αντί να έχει λυθεί, διαιωνίζεται και επιτείνεται. Ο δήμαρχος Πύργου, ο οποίος προεκλογικά είχε υποσχεθεί στους δημότες να λύσει το πρόβλημα, μετεκλογικά έχει προβεί σε σωρεία ενεργειών οι οποίες έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο. Το ίδιο αδιέξοδο είχε προκαλέσει και η προηγούμενη δημοτική αρχή που με τις πολιτικές που εφάρμοσε στη διαχείριση των απορριμμάτων δημιούργησε το «Ποτόκι» και πολλούς ανεξέλεγκτους ΧΑΔΑ.
Η καινούρια δημοτική αρχή μέσα στους πέντε αυτούς μήνες έχει αλλάξει έξι φορές στρατηγική πάνω στη διαχείριση των απορριμμάτων. Ξεκίνησε για δεματοποίηση στην Τριανταφυλλιά, συνέχισε με μεταφορά σε ΧΥΤΑ, προσπάθησε να δημιουργήσει ΧΑΔΑ (Επιτάλιο, Αγγινάρα, Οσία Ξένη, Αγροτέκ), επιχείρησε την ενσάκκιση, συμφώνησε για δεματοποίηση στην Αμαλιάδα, ζήτησε και πήρε χρήματα για μηχανική διαλογή. Αυτή η τακτική έχει φέρει τον κόσμο σε απόγνωση, έχει οδηγήσει εργαζόμενους του δήμου στα δικαστήρια, έχει καταστήσει το δήμο Πύργου έναν απέραντο ΧΑΔΑ.
Όλα αυτά βεβαίως απέχουν από τη σωστή λύση, λύση η οποία εμπεριέχεται στο νόμο 4042/2012 για το περιβάλλον και ορίζει τα βήματα για τη διαχείριση των αποβλήτων, τα οποία είναι: πρόληψη, ανάκτηση, ανακύκλωση, ενεργειακή αξιοποίηση, θάψιμο.  Βεβαίως, η εφαρμογή μιας τέτοιας λύσης που είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας κι όχι των εργολάβων που λυμαίνονται το χώρο των σκουπιδιών προϋποθέτει και την πίεση από την πολιτεία και τους δημότες, οι οποίοι και θα πρέπει να κατανοήσουν ότι χωρίς τη συμμετοχή τους δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν λύσεις προς το συμφέρον τους.
Όποιες προσπάθειες κι αν έχουν γίνει, δεν έχουν αποφέρει θετικά αποτελέσματα κι εξαιτίας αυτών διακυβεύεται η υγεία των πολιτών, αλλά και των μαθητών μας, μιας κι ολόκληρες περιοχές έξω από τα σχολεία μας συσσωρεύουν τόνους σκουπιδιών.
Ζητάμε από το δήμο Πύργου την άμεση απομάκρυνση όλων των απορριμμάτων από τους δημόσιους χώρους. Ζητάμε την εφαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας και την άμεση έναρξη διαλόγου για την αναθεώρηση του σχεδιασμού της διαχείρισης των αποβλήτων.
Καλούμε τους συνδημότες μας σε κινητοποιήσεις για να πιεστεί η δημοτική αρχή. Καλούμε όλους τους μαζικούς φορείς του δήμου σε συνάντηση – διαμαρτυρία, η οποία θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα.
Δηλώνουμε ότι θα προβούμε σε οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια για να διασφαλίσουμε την υγεία τη δική μας και των μαθητών μας, αλλά και να σταματήσουμε την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας.

Πηγή

ilialive.gr

Διαβάστε επίσης...

Ενωτικό το νέο ΔΣ της ΔΟΕ – Νέος Πρόεδρος ο Σπύρος Μαρίνης

TweetΠραγματοποιήθηκαν στις 29/6/2024 αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Δ.Σ. και Ε.Ε. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, …

Ονομαστικές καταστάσεις όσων δεν συνέπραξαν με την Αξιολόγηση ζητά ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΙΘΑ

Tweet Μετά από εντολή του Υπουργού Παιδείας το Υπουργείο Παιδείας ζητά από τα Στελέχη Εκπαίδευσης …

Το Δημοτικό Σχολείο Αγναντερού στο πρόγραμμα Erasmus+ «Climate is the future»

Tweet Το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή αποτελούν μία από τις βασικές προτεραιότητες του προγράμματος …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *