Έτσι είδαν οι μαθητές τον ηρωικό λοχία Ίτσιο που αμύνθηκε μέχρι τέλους στη γερμανική εισβολή

Όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Ελλάδα συνάντησαν την αποφασιστική αντίσταση του ελληνικού στρατού στα οχυρά που βρίσκονταν στην περίφημη αμυντική γραμμή Μεταξά. Ανάμεσα σε αυτούς που έγραψαν ιστορία με τον απαράμιλλο ηρωισμό τους ήταν ένας Έλληνας λοχίας που ήταν επικεφαλής στο πολυβολείο, Π8. Οι μικροί μαθητές του νομού Σερρών που κλήθηκαν να αποτυπώσουν στο χαρτί αυτή τη μοναδική πολεμική ιστορία απέδωσαν φόρο τιμής στον μέχρι πρότινος άγνωστο υπερασπιστή των συνόρων.

Αρχική Έτσι είδαν οι μαθητές τον ηρωικό λοχία Ίτσιο που αμύνθηκε μέχρι τέλους στη γερμανική εισβολή και έριξε 38.000 σφαίρες. Σκότωσε περισσότερους από 250 Ναζί και έπεσε στα χέρια τους μόνο όταν του τελείωσαν όλα τα πυρομαχικά 9.5k Shares Όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Ελλάδα συνάντησαν την αποφασιστική αντίσταση του ελληνικού στρατού στα οχυρά που βρίσκονταν στην περίφημη αμυντική γραμμή Μεταξά. Ανάμεσα σε αυτούς που έγραψαν ιστορία με τον απαράμιλλο ηρωισμό τους ήταν ένας Έλληνας λοχίας που ήταν επικεφαλής στο πολυβολείο, Π8. Οι μικροί μαθητές του νομού Σερρών που κλήθηκαν να αποτυπώσουν στο χαρτί αυτή τη μοναδική πολεμική ιστορία απέδωσαν φόρο τιμής στον μέχρι πρότινος άγνωστο υπερασπιστή των συνόρων. Για τους μαθητές που συμμετείχαν στο διαγωνισμό που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Σερρών, ο Ίτσιος αποτελεί έμπνευση. Είναι το παράδειγμα που τους δείχνει ότι στον Β΄ΠΠ οι Έλληνες πολέμησαν με ψυχή. Οι Γερμανοί στην αναμέτρηση με το πυροβολείο στην Ομορφοπλαγιά του Μπέλες μέτρησαν τεράστιες απώλειες, καθώς ο Ίτσιος δεν σταματούσε να πυροβολεί εναντίον τους και μαζί με πέντε φαντάρους κάλυπτε την αποχώρηση των Ελλήνων στρατιωτών. Έριξε συνολικά 38.000 σφαίρες και σκότωσε περισσότερους από 250 Γερμανούς φαντάρους, ανάμεσα τους και έναν αντισυνταγματάρχη! Αρνήθηκε να παραδοθεί και σταμάτησε να ρίχνει μόνο όταν του τελείωσαν τα πυρομαχικά. Όταν το πυροβολείο σίγησε, οι Γερμανοί πλησίασαν και ζήτησαν από τους Έλληνες στρατιώτες να παραδοθούν. Ο Ίτσιος βγήκε έξω μαζί με δύο φαντάρους, που είχαν αρνηθεί να εγκαταλείψουν το πυροβολείο και έμειναν στο πλευρό του μέχρι το τέλος.

 

Όταν ο Γερμανός στρατηγός Σόρνερ έμαθε ότι ήταν ο επικεφαλής, τον συνεχάρη για την ανδρεία του και διέταξε την εκτέλεση του. «Εγώ έπραξα το καθήκον μου», είπε ο λοχίας Ίτσιος στον επικεφαλής Γερμανό αξιωματικό και εκείνος τον εκτέλεσε…Δείτε τη φωτογραφία όπου ένας Γερμανός στρατιώτης ποζάρει δίπλα στον νεκρό λοχία μετά την εκτέλεση του. Η ηρωική αντίσταση του Ίτσιου διαδόθηκε από τους δύο στρατιώτες που αφέθηκαν ελεύθεροι από τους Γερμανούς. Μερικά χρόνια αργότερα η γυναίκα του έψαξε τα οστά του Ίτσιου κοντά στο πυροβολείο και τα έθαψε στο χωριό Άνω Πορρόια. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ολοκλήρωσε τις εργασίες στο πυροβολείο Π8, όπου δόθηκε η ηρωική μάχη  και αποτελεί επισκέψιμο μνημείο.

mixanitouxronou.gr

Διαβάστε επίσης...

To σενάριο για κλείσιμο των Σχολείων σύμφωνα με την εφημερίδα Μακεδονία

TweetΣύμφωνα με την εφημερίδα Μακεδονία και τον δημοσιογράφο κ.Εύρη Τσουμή το ΥΠΑΙΘ επεξεργάζεται σενάριο  για …

Τι απαντά το Υπουργείο για το ενδεχόμενο κλεισίματος των Σχολείων στις 15 Νοεμβρίου

TweetΠολλές χώρες της ΕΕ, όπως η Ρουμανία, έκλεισαν τα σχολεία για δυο εβδομάδες λόγω της …

Θεσσαλονίκη: Συγκλονίζει η δασκάλα που έσωσε τους μαθητές της

TweetΓια το περιστατικό με την κατάρρευση ψευδοροφής σχολικής αίθουσας σε δημοτικό σχολείο στη Πυλαία Θεσσαλονίκης …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *