Έντονες αντιδράσεις από την ΟΛΜΕ για την επαναλειτουργία των σχολείων. Τα αιτήματα της Ομοσπονδίας. Το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα της εκπαίδευσης.

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την επαναλειτουργία των σχολείων στις 11 Μαΐου, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Και μπορεί το υπουργείο Παιδείας να διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού, ωστόσο οι εκπαιδευτικοί έχουν άλλη άποψη.

Το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών σημειώνει ότι το  ΥΠΑΙΘ εξακολουθεί να αδιαφορεί για τις προτάσεις της ομοσπονδίας, τόσο όσον αφορά στο κατατεθέν νομοσχέδιο όσο και στα ζητήματα που ανακύπτουν από την επαναλειτουργία των σχολείων.

«Εξακολουθεί να μην παίρνει κανένα μέτρο προκειμένου να  ικανοποιηθούν τα αιτήματα υγειονομικής προστασίας, όπως αυτά εκφράστηκαν στο υπόμνημα της ΟΛΜΕ (30.4.20) και ταυτόχρονα καλεί τους εκπαιδευτικούς, με οδηγία που εστάλη Σάββατο βράδυ, να παρουσιαστούν στα σχολεία τους στις 6 Μαΐου, παρότι η σχετική ΚΥΑ αναφέρει ρητά ότι τα σχολεία παραμένουν κλειστά μέχρι τις 10 Μαΐου» τονίζει η ΟΛΜΕ.

Το ρίσκο με το άνοιγμα των σχολείων

Η εκπαιδευτική ομοσπονδία συνεχίζει τα πυρά προς το υπουργείο αναφορικά με την επαναλειτουργία των σχολείων και εστιάζει την κριτική της στα ελλείψεις σε υγειονομικό επίπεδο αλλά και στο γεγονός ότι δεν προβλέπονται – όπως λένε – άδειες ειδικού σκοπού για τους αναπληρωτές.

«Παρά τις δηλώσεις αρκετών λοιμωξιολόγων, που θεωρούν επικίνδυνη την επαναλειτουργία των σχολείων, παρά τις ελλείψεις σε ατομικά μέτρα προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) στα σχολεία, παρά το γεγονός ότι στα περισσότερα σχολεία δεν έχουν γίνει απολυμάνσεις, παρά το ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες κτιριακές υποδομές (αίθουσες με τα απαραίτητα τετραγωνικά μέτρα), παρά το ότι δεν έχουν προβλεφθεί άδειες για τους εκπαιδευτικούς που έχουν ασθένειες που δεν συμπεριλαμβάνονται στο ΦΕΚ του ΥΠΕΣ ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες στο άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον, ούτε υπάρχει μέριμνα για τις άδειες ειδικού σκοπού των αναπληρωτών, το ΥΠΑΙΘ καλεί τους εκπαιδευτικούς νωρίτερα στα σχολεία και επιμένει στο άνοιγμα Γυμνασίων και Α και Β Λυκείου» αναφέρει η Ομοσπονδία.

Να ξανασκεφτούν το άνοιγμα των σχολείων

Την ώρα που η έναρξη των μαθημάτων για τους μαθητές της Γ΄ λυκείου βρίσκεται στην τελική ευθεία, η ΟΛΜΕ καλεί  το ΥΠΑΙΘ έστω και τώρα να αναθεωρήσει την απόφαση για άνοιγμα των Γυμνασίων και της Α και Β Λυκείου καθώς και την απόφαση να παραστούν οι εκπαιδευτικοί στις 6 Μαΐου στα σχολεία.

Τρίωρη στάση εργασίας

Μάλιστα η ΟΛΜΕ έχει προκηρύξει 3ωρη στάση εργασίας για την Τετάρτη 6 Μαΐου για τις 3 πρώτες ώρες του ημερήσιου και του εσπερινού ωραρίου  και καλεί τις κατά τόπους  ΕΛΜΕ να προκηρύξουν 3ωρες στάσεις εργασίας για το υπόλοιπο του ωραρίου ως πρώτο βήμα αντίδρασης τόσο για το άνοιγμα των σχολείων όσο και για το κατατεθέν νομοσχέδιο.

Προσθέτουν δε πως εάν το ΥΠΑΙΘ δεν ανακαλέσει την απόφαση να παραστούν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία από αυτήν τη βδομάδα «καλούμε όσους συναδέλφους ανήκουν οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειας τους σε ευπαθείς ομάδες να κάνουν χρήση των προβλεπομένων αδειών (ειδικού σκοπού, αναρρωτικές, κανονικές) για τις 7 και 8 Μαΐου».

Κεραμέως: Συνεχίζουμε τα μαθήματα στο σπίτι

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τόνισε πως: «Δύο σχεδόν μήνες από την αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων και η εκπαιδευτική κοινότητα συμμετέχει ακόμη πιο ενεργά, ακόμη πιο εντατικά, και στους τρεις άξονες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης».

«Μας συγκινεί κάθε φορά η θερμή ανταπόκριση μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών και εκπαιδευτικών, και μας ενδυναμώνει, για κάθε νέα προσπάθεια, για κάθε επόμενο βήμα», σχολίασε η υπουργός και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε τα μαθήματα στο σπίτι, ξεκινάμε σταδιακά και τα μαθήματα στο σχολείο, τηρώντας τα μέτρα προστασίας και προφύλαξης, μένοντας ασφαλείς».

Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των σχολείων

Την ώρα πάντως που οι καθηγητές βρίσκονται στα «κάγκελα» για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων , το υπουργείο Παιδείας προετοιμάζεται πυρετωδώς για την επάνοδο – αρχικά – των μαθητών της Γ΄ λυκείου την ερχόμενη Δευτέρα και μετά από μία εβδομάδα για τις υπόλοιπες τάξεις του λυκείου και το γυμνάσιο.

Σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου εμφανίζεται καθησυχαστική για το άνοιγμα των σχολείων, τονίζει πως η απόφαση στηρίχθηκε στις συμβουλές των ειδικών και προσθέτει πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε πρόσφατα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τα μαθήματα σε Γυμνάσια και Λύκεια θα γίνονται εκ περιτροπής: Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή και Τρίτη – Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολεία σε εκ περιτροπής υπο-τμήματα (που θα προκύψουν από τη διαίρεση του τμήματος στα δύο) με στόχο τη μείωση του συγχρωτισμού εντός της ίδιας αίθουσας.

Η απόσταση μεταξύ μαθητών θα πρέπει να είναι 1,5 μ. και απώτατος αριθμός μαθητών εντός τάξης τα 15 άτομα.

Παράλληλα, θα προβλεφθούν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές.

Αυστηρά μέτρα προστασίας

Σε κάθε περίπτωση τα παιδιά θα βιώσουν μία διαφορετική καθημερινότητα στα σχολεία καθώς θα τηρούνται αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα γίνεται φυσικός εξαερισμός ενώ θα προβλέπεται καθαρισμός 2 φορές την ημέρα. Αναφορικά με τη χρήση μάσκας, θα είναι προαιρετική στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.

Ειδικό πρωτόκολλο για μαθητές με συμπτώματα

Ένα από τα ζητήματα που απασχολεί την εκπαιδευτική κοινότητα είναι τι θα γίνεται σε περιπτώσεις που κάποιοι μαθητές παρουσιάσουν ύποπτα συμπτώματα κορωνοϊού, στο σχολείο ή κάποιοι βγουν μετά από τεστ θετικοί.

Το υπουργείο αναφέρει ότι θα υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών και θα ακολουθείται η διαδικασία  ιχνηλάτησης με διαβαθμίσεις ανάλογα με το κάθε περιστατικό.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής καθώς είναι ένα ζήτημα που θα εξειδικευτεί τις προσεχές ημέρες, πιθανότατανα μην ακολουθηθεί η ίδια τακτική που εφαρμόστηκε στην αρχή της πανδημίας στη χώρα, σύμφωνα με την οποία ένα σχολείο έκλεινε για δύο εβδομάδες όταν μαθητής ερχόταν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Διαβάστε επίσης...

e-books: Στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% οπτικά και ακουστικά βιβλία

Tweet«Η μείωση του ΦΠΑ αποτελεί κίνητρο για ενίσχυση της ζήτησης των συγκεκριμένων μορφών βιβλίων» δήλωσε …

“Απασφαλισε” η Κεραμέως στη χυδαιότητα του Φίλη

TweetΚεραμέως σε Φίλη: Θλιβερός ο λαϊκισμός σας -Δεν σας επιτρέπω αναφορές στην οικογένειά μου Έντονη …

Πρωτοβουλία αναπληρωτών : Για την παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΑΙΘ

Tweet ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ (21/7) ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *