Ένα μαντήλι ενώνει τoν κόσμο!

Το 1907 στο μικρό νησί του Μπράουνσι στην Αγγλία ο Μπέιντεν Πάουελ, με μια ομάδα από αγόρια από όλες τις κοινωνικές τάξεις, πραγματοποιεί την πρώτη προσκοπική κατασκήνωση. Έτσι ξεκίνησε να οικοδομείται η Προσκοπική Κίνηση. Τα αγόρια που βρέθηκαν εκεί φόρεσαν όλα ίδια ρούχα ώστε κανείς να μην διαφέρει από τον άλλον. Στο Τζάμπορη του 1937 ο Μπέιντεν Πάουελ θα αναφέρει πως η στολή στους Προσκόπους «καλύπτει τις διαφορές μεταξύ χωρών, φυλών και θρησκευμάτων».
Το σομόν μαντήλι της πρώτης στολής, μπορεί αρχικά να χρησιμοποιούνταν από τα παιδιά σαν σφεντόνα ή σαν τριγωνικός επίδεσμος, ωστόσο πολύ γρήγορα συμβόλισε το δέσιμο όλων των Προσκόπων. Το μαντήλι της πρώτης προσκοπικής ομάδας φοριέται σήμερα από τους Προσκόπους όλου του κόσμου που ολοκληρώνουν με επιτυχία την εκπαίδευση Διακριτικού Δάσους.
Είναι δηλαδή τα ενήλικα μέλη του Προσκοπισμού που μεταφέρουν στους νεότερους  τις αρχές και την εμπειρία,  όπως ακριβώς έκανε ο Μπέιντεν Πάουελ στην πρώτη προσκοπική ομάδα. Στη «μύτη» του μαντηλιού υπάρχει ένα ύφασμα με σκωτσέζικο σχέδιο του Γουίλιαμ Ντε Μπουά Μακλάρεν, ως ένδειξη τιμής για την δωρεά της έκτασης για τη δημιουργία του κατασκηνωτικού κέντρου του Γκίλγουελ.
Οι προσκοπικές στολές φυσικά και αλλάζουν από χώρα σε χώρα, όμως σε όλες υπάρχει το μαντήλι ως βασικό τους στοιχείο. Άλλοτε το μαντήλι μονόχρωμο, άλλοτε με ρίγα και ραμμένο σήμα και σχέδια αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία των Προσκόπων σε όλον το πλανήτη. Ο κρίκος που το συγκρατεί συμβολίζει πάντα τον σύνδεσμο όλων των Προσκόπων. Όπως στο προσκοπικό τριφύλλι που συγκρατεί τα τρία φύλλα, έτσι και ο κρίκος του μαντηλιού αντικατοπτρίζει τις ίδιες Αρχές από την κοινή υπόσχεση που ενώνει τους Προσκόπους σε όλον το κόσμο.
Το προσκοπικό μαντήλι είναι αυτό που ταξιδεύει στο χρόνο και στον τόπο. Αλλάζει χρώματα ανάλογα των παραδόσεων κάθε χώρας, μεταφέρει την ιστορία των λαών, αλλά και τις εμπειρίες από μεγάλες προσκοπικές διοργανώσεις. Δεν είναι λίγοι άλλωστε αυτοί που ανυπομονούν να φορέσουν στο λαιμό το συλλεκτικό  μαντήλι από το επόμενο παγκόσμιο προσκοπικό Τζάμπορη. Τα μαντήλια μας λοιπόν, είναι διαφορετικά όπως κι εμείς. Όλα όμως φοριούνται από Προσκόπους που είναι ίσοι μεταξύ τους και έχουν κοινό στόχο να κάνουν έναν καλύτερο κόσμο.
Στην Ελλάδα οι πρώτες ομάδες των Προσκόπων φορούσαν γαλάζιο μαντήλι. Από το 1995 το μαντήλι των Ελλήνων Προσκόπων είναι κυανό σκούρο με άσπρη ρίγα, όπως τα χρώματα της σημαίας μας.

www.sep.org.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *