Τα άπαντα του Τολστόι… στο Διαδίκτυο

Ο «Λέων» της ρωσικής πεζογραφίας είναι πλέον προσβάσιμος στο Διαδίκτυο με ένα «κλικ». Ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση του έργου του κορυφαίου Ρώσου λογοτέχνη και φιλόσοφου, Λέοντα Τολστόι και πλέον είναι διαθέσιμο στο Διαδίκτυο.

Προς το παρόν διατίθεται μόνο στα ρωσικά, σύντομα όμως οι υπεύθυνοι ελπίζουν πως όλο το έργο θα μεταφραστεί και θα «ανέβει» στο Διαδίκτυο και στα αγγλικά.

Τα Άπαντα του Ρώσου συγγραφέα – 90 τόμοι – αποτελείται από κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και περιλαμβάνει, εκτός από τα διάσημα διηγήματα και νουβέλες του Λέοντος Τολστόϊ, ημερολόγια, επιστολές, κριτικά σημειώματα, δημοσιογραφικά, θρησκευτικά και φιλοσοφικά κείμενα.

Εκατοντάδες εθελοντές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και εργάζονται εδώ και ενάμισι χρόνο στο πρότζεκτ «Όλος ο Τολστόι σ’ ένα κλικ» και έχουν ψηφιοποιηθεί και οι 90 τόμοι. Πλέον στην ιστοσελίδα tolstoy.ru υπάρχουν συλλογές και μεμονωμένα έργα σε συνολικά 761 e-books. Έτσι οποιοδήποτε από τα κείμενα του Λ. Τολστόϊ θα διατίθεται δωρεάν και νόμιμα στο Διαδίκτυο, τόσο για ανάγνωση, όσο και για λήψη του σχετικού ψηφιακού αρχείου. Το σύνολο το έργου είναι προσβάσιμο και από κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ.

Εμπνευστής και διοργανωτής της μεγάλης αυτής προσπάθειας είναι το Κρατικό Μουσείο «Λέων Τολστόι» (L.N. Tolstoy State Museum), το Μουσείο Γιάσναγια Πολιάνα (Yasnaya Polyana), διευθυντής του οποίου είναι ο δισέγγονος του Τολστόι, Βλαντίμιρ Τολστόι, και η ρωσική εταιρεία λογισμικού ΑBBYY.

Η ιδέα της διάθεσης στο κοινό μέσα από το Διαδίκτυο του συνόλου των έργων του μεγάλου συγγραφέα, ανήκει στη δισέγγονη του Λέοντος Τολστόϊ, Θέκλα, η οποία εργάζεται ως επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης του Κρατικού Μουσείου «Λέων Τολστόϊ»: «Με το έργο αυτό, προσεγγίζουμε και την νέα γενιά, η οποία διαβάζει πλέον τα πάντα στην οθόνη», δήλωσε η Θέκλα Τολστάγια στην συνέντευξη τύπου.

Το πιο σημαντικό είναι πως έχουν ψηφιοποιηθεί τα ημερολόγια, τα σημειώματα και η αλληλογραφία του Τολστόι, υλικό που δεν ήταν προσβάσιμο πριν, καθώς δεν έχει δημοσιευθεί πουθενά, παρά μόνο στην 90τομη συλλογή με τα Άπαντα, είπε η Θέκλα Τολστάγια.

Όπως αναφέρει το rbth.com, με αυτό το έργο, γίνεται πραγματικότητα και το όνειρο του Τολστόι: να είναι τα κείμενά του διαθέσιμα για τον καθένα. Άλλωστε ο ίδιος ο δημιουργός είχε αρνηθεί να λαμβάνει αμοιβή για το έργο του, τονίζοντας σε κάθε έκδοση πως η «επανεκτύπωση επιτρέπεται ελεύθερα». «Και ο ίδιος ο Τολστόι θα ενέκρινε τη δωρεάν διανομή των έργων του στο διαδίκτυο. Η εκδοτική του δραστηριότητα, η άρνηση να λαμβάνει αμοιβές για το έργο του, το επιβεβαιώνει», δήλωσε η Θ. Τολστάγια.

Σύμφωνα με την δισέγγονη του Τολστόι, οι διοργανωτές είναι πρόθυμοι να διαπραγματευτούν με τους μεταφραστές προκειμένου να αναδημοσιευτεί ολόκληρο το έργο, τουλάχιστον στην αγγλική γλώσσα. Πολλά από τα κείμενα του Τολστόι παραμένουν διαθέσιμα μόνο στα ρώσικα.

 

enikos.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *