Τα νέα κριτήρια για τις μετεγγραφές φοιτητών

Η διαδικασία των εγγραφών ξεκινάει σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 26 Σεπτεμβρίου.

Από σήμερα έως τις 26 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσει η διαδικασία των εγγραφών των φοιτητών στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση μετεγγραφής δηλώνοντας σε ποιο Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ επιθυμούν να μετεγγραφούν προκειμένου το υπουργείο Παιδείας να έχει εικόνα του αριθμού των πρωτοετών που δικαιούνται μετεγγραφή.

Η τελική αίτηση θα γίνει πιθανότατα μετά τις 26 του μήνα σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα λειτουργήσει το υπουργείο. Σύντομα αναμένεται να εκδοθούν δύο υπουργικές αποφάσεις σχετικά με τη διαδικασία μετεγγραφής καθώς ο νόμος δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρος σε ορισμένα σημεία.

Εκτός από τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους και τις ειδικές κατηγορίες που προβλέπει ο νόμος 4264/2014, δυνατότητα μετεγγραφής έχουν και οι φοιτητές στις οικογένειες των οποίων το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι έως 9.000 ευρώ. Ωστόσο, ο αριθμός των επιτυχόντων που θα δικαιούνται μετεγγραφή δεν θα μπορεί να ξεπερνάει το 10% του συνόλου των εισαχθέντων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ υποδοχής. Σε διαφορετική περίπτωση, ως κριτήριο μετεγγραφής θα λαμβάνεται μόνον ο βαθμός εισαγωγής.

Επίσης δίνεται πλέον η δυνατότητα στους επιτυχόντες να κάνουν αμοιβαία μεταφορά χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το εισοδηματικό κριτήριο μόνον από ΑΕΙ σε ΑΕΙ και από ΤΕΙ σε ΤΕΙ. Η αμοιβαία μεταφορά δεν επιτρέπεται από και προς τα εκπαιδευτικά ιδρύματα των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Το ζήτημα ενδέχεται να λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις εκκινώντας ένα ντόμινο συνεχόμενων περικοπών και συγχωνεύσεων σε πολλά ιδρύματα της χώρας. Οι σχολές της περιφέρειας θα ερημώσουν, ενώ τα τμήματα των σχολών στις μεγάλες πόλεις θα αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος του τεράστιου όγκου φοιτητών.

Ολα αυτά σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού και υποδομών εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε τεράστια λειτουργικά προβλήματα και τα οποία εν τέλει θα βάλουν ταφόπλακα στο σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης.

Διαλεκτή Αγγελή

http://www.efsyn.gr/?p=234048

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *