4ο «Έθνικ Φεστιβάλ» Δήμου Γορτυνίας

 

 

Με ιδιαίτερη επιτυχία και με την ανάδειξη νέων δυνατοτήτων για πολιτιστική ανάπτυξη και πολιτισμική επικοινωνία ολοκληρώθηκε το 4ο «Έθνικ Φεστιβάλ» που διοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Γορτυνίας και ο Σύνδεσμος Φιλοπροόδων Βυτίνας, σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Τρίπολης και του Πολιτιστικού Ιδρύματος της τράπεζας Πειραιώς, με την κορύφωση των δράσεών του στην κεντρική πλατεία της Βυτίνας, την Κυριακή 10 Αυγούστου 2014 και υπό το φως της Πανσελήνου!

Σε αυτή την 4η διοργάνωση, το «Έθνικ Φεστιβάλ» ανέπτυξε νέες δραστηριότητες και προσέφερε καινούργιες εκπαιδευτικές δυνατότητες σε μουσικόφιλους τόσο από την τοπική κοινωνία της Βυτίνας και της Γορτυνίας, όσο και σε συμμετέχοντες από άλλα μέρη της Ελλάδας (από την Αθήνα έως και την Αλεξανδρούπολη!).

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, το Φεστιβάλ εστίασε στις Τέχνες και τους πολιτισμούς του κόσμου, φιλοξενώντας εκδηλώσεις κι εργαστήρια για την παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας, τον αυτοσχεδιασμό στο τραγούδι, τη μουσική της Λατινικής Αμερικής κι άλλες πολλές δραστηριότητες.

Για πρώτη φορά, οι συνολικά 50 συμμετέχοντες -μικροί, μεγάλοι, μουσικοπαιδαγωγοί, νηπιαγωγοί και δάσκαλοι, ερασιτέχνες μουσικοί και χορευτές- είχαν την ευκαιρία (από 8 έως 10 Αυγούστου) να παρακολουθήσουν εργαστήρια και να επιμορφωθούν σε τρεις διαφορετικούς μουσικούς τομείς από καταξιωμένους δασκάλους και πιο συγκεκριμένα α) στα λατινοαμερικάνικα κρουστά υπό τη διδασκαλία του Enrique Bu Pascual (Kikicha), ο οποίος παρέθεσε σεμινάριο και στο «Μουσείο Υδροκίνησης» της Δημητσάνας, β) στο κανονάκι υπό τη διδασκαλία της Σοφίας Λαμπροπούλου (Τεχνική στο κανονάκι – Ρεπερτόριο παραδοσιακής μουσικής από την περιοχή της Αρκαδίας) και γ) στη φωνητική (τραγούδι) υπό την καθοδήγηση της Αγγελικής Τουμπανάκη (Εργαστήρι φωνητικού κύκλου – circlesong).

            Η παρουσίαση των εκπαιδευτικών δράσεων και η ανάδειξη της δημιουργικής διάδρασης μεταξύ δασκάλων και συμμετεχόντων κατέληξε σε μία εξαιρετική συναυλία στην πλατεία της Βυτίνας, όπου πλήθος κόσμου συνέρευσε για να απολαύσει ένα ιδιαίτερο, όσο και «πολύχρωμο» μουσικό «πάντρεμα», που έφερε κοντά τους Λάτιν ρυθμούς με το τοπικό ρεπερτόριο από τη Δημοτική μουσική της Αρκαδίας! Το αποτέλεσμα χάρισε έντονα συναισθήματα και συγκινητικές στιγμές, αφού εξέπληξε η συμμετοχή και η απόδοση των πιο νέων (σε ηλικία) συμμετεχόντων, ενώ ταυτόχρονα χειροκροτήθηκε η παρουσία τοπικών μουσικών, που ανέβηκαν στη σκηνή και απέδωσαν συγκινητικά το ντόπιο μουσικό ηχόχρωμα της Βυτίνας και της Αρκαδίας. Η αποχαιρετιστήρια μουσική γιορτή «έκλεισε» με ένα πανηγύρι που έριξε ταυτόχρονα την αυλαία για το Φεστιβάλ Μελιού της Βυτίνας!

Στον επίλογο του Φεστιβάλ, είναι απαραίτητο να αποδοθούν ιδιαίτερες ευχαριστίες  προς όλους όσους συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχημένη διεξαγωγή του θεσμού. Καταρχάς,  στην κ. Μαρίνα Διαμαντοπούλου (Αντιδήμαρχο Πολιτισμού) και την κ. Ήρα Παπαδοπούλου (υπεύθυνη Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης – Κεφαλάρι Αγ. Ιωάννη, Δημητσάνα). Περαιτέρω ευχαριστίες για τη βοήθειά τους οφείλουμε στους χορηγούς επικοινωνίας: στο ραδιοφωνικό σταθμό Αρκαδία 93.8, στις ηλεκτρονικές ιστοσελίδες greekteachers.gr, arcadiasports.gr, arcadiaportal.gr, kalimera-arkadia.gr, καθώς και στην εφημερίδα «Γορτυνία».

 

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: www.vytina.com/festival.html

 

 

 

η ομάδα εργασίας του φεστιβάλ

 

 

 

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *